Διαβούλευση: Διαβούλευση σχεδίου για τη δημιουργία ελεγχόμενης στάθμευσης μονίμων κατοίκων στη χερσόνησο της Παναγίας.

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Προτάσεις για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Παναγία

Ελεγχόμενη στάθμευση στην παλιά πόλη της Καβάλας

 

Ως μόνιμη κάτοικος της παλιάς πόλης της Καβάλας και κάτοχος αυτοκινήτου, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου πάνω στο χρόνιο φλέγον ζήτημα του κυκλοφοριακού της παλιάς πόλης, που μας ταλαιπωρεί όλους, κατοίκους και επισκέπτες, με διαρκώς αυξανόμενη ένταση.

 

Από την ανάγνωση του σχεδίου για την ρύθμισή του διαπίστωσα ότι με τα προτεινόμενα μέτρα δύσκολα θα επιλυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματά μας, γιατί οι προτάσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, «άτολμες» και υπάρχουν στο σχέδιο δυσλειτουργικά κενά. Πιο συγκεκριμένα:

 

  1. Δεν υπάρχει η πρόβλεψη για μπάρα στην είσοδο της παλιάς πόλης, (ίσως στο ύψος του καφέ Καστέλο) που θα επιτρέπει την είσοδο οχημάτων μόνο των κατοίκων, των ταξί και των επαγγελματικών οχημάτων τροφοδοσίας, κι όχι του κάθε οδηγού που αναζητά θέση στάθμευσης στην Παναγία. (Φυσικά η μπάρα θα πρέπει να συνδυαστεί με την πιο εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες στην ιστορική Χερσόνησο είτε με το αναβατόριο είτε με τη χρήση της γερμανικής σκάλας είτε με μικρό λεωφορείο που θα εξυπηρετεί, με λογικό αντίτιμο.)
  2. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα οχήματα των ενοικιαστών-φιλοξενούμενων καταλυμάτων τύπου airbnb. Το πάρκινγκ του Τελωνίου είναι μια λύση για και τους κατοίκους και για τους επισκέπτες, όταν οι θέσεις στάθμευσης στην Παναγία δεν θα επαρκούν, αρκεί να προβλεπότανε μια σημαντική έκπτωση στη χρήση του από τους «δικαιούχους».
  3. Η μια και μοναδική κάρτα ελευθέρας στάθμευσης κατοίκου ανά κατοικία, προσωπικά με βρίσκει ασύμφωνη, γιατί προκαλεί πρόβλημα όχι μόνο στην οικογένειά μου, αλλά και σε άλλους κατοίκους. Έχω πληροφορηθεί ότι από επαναλαμβανόμενες καταμετρήσεις των σταθμευμένων αυτοκινήτων επί της Πουλίδου, που έγιναν σε διαφορετικές ώρες και μέρες από κατοίκους, διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις στάθμευσης επαρκούν (κοινώς φτάνουν και περισσεύουν) για τα οχήματα των κατοίκων και το πρόβλημα προκαλείται από τα οχήματα των επισκεπτών. Επομένως κάρτα ελευθέρας θα πρέπει να δικαιούνται όλα τα οχήματα των κατοίκων, αλλά και των λίγων επαγγελματιών-καταστηματαρχών της Παναγίας, που δεν είναι κάτοικοι.
  4. Δεν προτείνεται η πεζοδρόμηση ως λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που έχει εφαρμοστεί σε άλλους Δήμους με επιτυχία. Δεν γίνεται καμιά αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων Δήμων (πχ Ξάνθης) όπου έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μετά από κυκλοφοριακή μελέτη, και εφαρμόζεται η πεζοδρόμηση οδών στην παλιά πόλη, με την περισσότερη εμπορική κίνηση. Βάση πρόσφατης νομοθεσίας για την αποφυγή συγχρωτισμού λόγω κορωνοϊού, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να πεζοδρομήσουν για κάποιες μέρες και ώρες, κάποιες οδούς ώστε οι πολίτες ως πεζοί να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια. Θα μπορούσε να «πεζοδρομείται» η Θ. Πουλίδου κάποιες μέρες και ώρες αιχμής και να επιτρέπεται η διέλευση και στάθμευση μόνο οχημάτων των κατοίκων και μάλιστα υπό τύπον οδού ήπιας κυκλοφορίας.
  5. Το προτεινόμενο πρόστιμο των 10 ευρώ είναι προσχηματικό, εκτός κι αν εφαρμοζότανε σε συνδυασμό με άλλα αποτρεπτικά μέτρα (όπως απομάκρυνση των παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων με γερανό, που πληρώνεται από τον παραβάτη.) Δεν αρκούν οι ρυθμιστικές πινακίδες, όπως φάνηκε από άλλες πόλεις, και η Δημοτική Αστυνομία ή η Τροχαία δεν μπορεί να είναι συνεχώς στην Παναγία, για να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων. Το πρόστιμο των 10 ευρώ στους παραβάτες, χωρίς καμιά άλλη επίπτωση, δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, γιατί είναι σχεδόν ισότιμο με το αντίτιμο του πάρκινγκ (όπου σημειωτέον πως το οφειλόμενο ποσό για τη στάθμευση σίγουρα πληρώνεται από τον οδηγό ενώ στην παράβαση θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί και ο υπόχρεος δεν το πληρώνει πάντα, αφού οι Δήμοι για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τα βεβαιώνουν στην Εφορία.) Επομένως λύση είναι η μπάρα ελέγχου της κίνησης των οχημάτων.
  6. Θα μπορούσαν να χωροθετηθούν θέσεις επισκεπτών (όπου θα επιτρέπεται η στάθμευση κατόπιν καταβολής αντίστοιχου τέλους, ανάλογου της διάρκειας στάθμευσης, με μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης 3 ώρες, που είναι το σύνηθες) εφόσον πρώτα έχουν καταμετρηθεί τα οχήματα των κατοίκων, που σταθμεύουν επί της Πουλίδου και επαρκούν οι προσφερόμενες θέσεις για τους κατοίκους, λογαριάζοντας βεβαίως και τις θέσεις των αναπήρων και των άλλων (Ξενοδοχείο Ιμαρέτ, Εκκλησία, Στρατηγός) που δικαιούνται μόνιμες θέσεις στάθμευσης, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο.

 

 


Σχετικό υλικό
  •      
  •      
  • 0
    1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 Βαθμολογίες 2,00 από 5)
    πριν 3 έτη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Σχολίασε