- 0Votes
- 0Responses
Ενδιαφέρον ή Αδιαφορία για το μέλλον των ιχθυοπωλών;
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011, επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή, όταν ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος κανονισμός ίδρυσης ιχθυοπωλείων, κατά το οποίο η κ. Δήμητρα Τσανάκα ήταν απούσα και άρα δεν έλαβε θέση. Τότε άλλαξαν «ελαφρώς» τα όρια του δακτυλίου και προστέθηκε σε αυτόν η περιοχή γύρω από την οδό Δαγκλή, για να διευκολυνθεί συγκεκριμένος επαγγελματίας.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ιχθυοπωλών και της ύπαρξης ή μη συγκεκριμένης ιχθυαγοράς, υπάρχει από το 1994, όταν κατασκευάστηκε η Δημοτική Αγορά και θεωρήθηκε σωστό να υπάρχει μια κεντρική ιχθυαγορά στην Καβάλα. Έτσι ο τότε δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης μετέφερε τα ιχθυοπωλεία στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς, για να αδειάσουν τα παλιά ψαράδικα που ήταν στην παραλία. Υπήρξε μάλιστα μια «δέσμευση» ότι η θέση τους εκεί θα ήταν προσωρινή, μέχρι να βρεθεί κάποια καλύτερη και πως όσο έμεναν εκεί το σούπερ μάρκετ που βρίσκονταν από επάνω δεν θα είχε την δυνατότητα να πουλάει ψάρια, όπως και το ότι δεν θα άνοιγε ιχθυοπωλείο σε μια συγκεκριμένη ακτίνα γύρω από το κέντρο και την Δημοτική Αγορά. Αφενός μεν για να προστατευτούν οι ιχθυοπώλες που δεν επέλεξαν από μόνοι τους την αλλαγή της επαγγελματικής τους στέγης, αφετέρου για να προστατευτεί η «τουριστική εικόνα της πόλης μας, για λόγους αισθητικούς». Και κάπως έτσι ξεκινάει η συζήτηση για τον λεγόμενο δακτύλιο. Σαφώς οι καιροί αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν και οι διοικήσεις των Δήμων αλλάζουν, αλλά οι υπογραφές των διοικήσεων πρέπει να είναι σεβαστές και από τους επόμενους.
Μια ψαρούπολη σαν την Καβάλα πρέπει να διαθέτει μια οργανωμένη και σύγχρονη ιχθυαγορά. Εξάλλου διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα. Όμως δεν μπορεί να βρίσκεται κάπου δια της επιβολής. Αν δε γίνει μετά από συγκροτημένη μελέτη, με την συμμετοχή όλων των ιχθυοπωλών και λαμβάνοντας υπόψη την «Ελλάδα της κρίσης» τότε οποιοδήποτε μέτρο τροποποίησης του κανονισμού, θα πλήξει βαριά όχι μόνο τους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες, αλλά επίσης τον Δήμο και τους καταναλωτές.
Θα πρέπει να μας εξηγήσει λοιπόν η κ. Τσανάκα, για ποιον λόγο αλλάζει εκ νέου ο δακτύλιος, εάν υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα από συγκεκριμένα πρόσωπα που επιθυμούν να ανοίξουν ιχθυοπωλεία σε μέρη που σήμερα ο δακτύλιος το απαγορεύει. Οι αλλαγές του παλαιού με τον νέο δακτύλιο είναι μικρές και συγκεκριμένες (πχ ελευθερώνεται η οδός Κουντουριώτου, η περιοχή γύρω από τις Καμάρες και την Παναγία). Γιατί επιλέχθηκαν να βγουν από τον δακτύλιο οι συγκεκριμένες περιοχές που εν τέλει είναι και από τις πρώτες που επισκέπτονται οι τουρίστες, πράγμα που δε συνάδει με την «διαφύλαξη της τουριστικής εικόνας» που θέλει ο δήμος να περάσει..
Θα μπορούσε να υπάρχει μια δέσμευση του Δήμου για αναβάθμιση της σημερινής ιχθυαγοράς της Καβάλας που υποβαθμίζεται συνεχώς; Θα πάρει κάποια μέτρα η διοίκηση του Δήμου δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές που θα χρησιμοποιούν την κεντρική ιχθυαγορά; Είχε αναφερθεί στο παρελθόν ότι θα δημιουργήσει μια κάρτα δωρεάν στάθμευσης ή συμβολικής χρέωσης για όσους κάνουν τις αγορές τους εντός της Δημοτικής Αγοράς. Υπάρχει βούληση να αναζητηθεί άλλος χώρος για μια κεντρική ιχθυαγορά ή υπάρχει αδιαφορία επ’ αυτού; Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σβήσει τελείως η Δημοτική Αγορά και ψαράδικα, όπως πιθανό και μανάβικα θα βρίσκουν οι καταναλωτές μόνο εντός των σούπερ μάρκετ…
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σχολίασε