- 0Votes
- 2Responses
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΡΟΜΑ
Αξιόλογη και σεβαστή η πρόταση της διασποράς των οικογενειών Ρομά σε διάφορες γειτονιές εντός αστικού ιστού ή και και στις παρυφές, μέσω προγραμμάτων όπως π.χ. επιδότησης ενοικίου, αλλά ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε πρώτα από όλα μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των Ρομά, τα ήθη και τα έθιμα που παραδοσιακά τιμούμε ως Ρομά (γιορτές,γάμους,κ.λ.π.). Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε τοπική κοινότητα στην Ελλάδα, διότι οι ανάγκες και τα προβλήματα ποικίλουν ανά περιοχή. Οι οκογένειες των Ρομά κατά κανόνα είναι πολυμελείς, να το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα. Οι τοπικές κοινότητες σε πολλές περιοχές αποτελούνται από «φάρες», οικογένειες που έχουν συγγένεια μεταξύ τους, είτε εξ’αίματος είτε εξ’αγχιστείας. Ένα πρόγραμμα στέγασης π.χ. με επιδότηση ενοικίου ίσως να μην απέδιδε τα αναμενόμενα διότι,1)η επιδότηση θα καλύπτει όλο το ποσό του ενοικίου ή κάποιο μέρος αυτού, κι αν καλύπτει κάποιο μέρος το υπόλοιπο πως θα καλυφθεί από την ωφελούμενη οικογένεια στην στιγμή που είναι άνεργη και δεν υπάρχει σταθερό και σίγουρο ειδόδημα; 2) οι δαπάνες ηλεκτρικού και υδροδότησης επιβαρύνουν ίσως και παραπάνω τα νοικοκυριά που διαβιούν σε κατοικίες με ενοίκιο. Πως θα τα καλύψουν;3) Ομολούμε για ενοικίαση κατοικιών και όχι διαμερισμάτων λόγω των πολυμελών οικογενειών των Ρομά που αποτελούν τον κανόνα. Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους θα πρέπει να εκπονηθεί πολύ προσεκτικά κάποιο σχέδιο που ναι μεν να υλοποιεί τον στόχο της ομαλής κοινωνικής ένταξης των Ρομά αλλά και να μπορούν οι Ρομά να διαβιούν με αξιοπρέπεια χωρίς βιοποριστικά προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό ειδικά θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα. Η πρόταση του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», και ειδικότερα για την περιοχή μας της Ναυπακτίας και Αιτ/νίας είναι : 1) Να γίνει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή και απογραφή των άστεγων οικογενειών και του αριθμού μελών κατά οικογένεια , κατά δήλωσή τους, υπό την ευθύνη των υπηρεσιών των Δήμων(Κοινωνικές Υπηρεσίες Πρόνοιας, Κέντρα Κοινότητας, Παραρτήματα Ρομά με τους Διαμεσολαβητές,Τοπικοί Σύλλογοι Ρομά,κ.λ.π.) .2) Να βρεθούν κατοικίες και όχι διαμερίσματα μικρά (τα μικρά διαμερίσματα ενδείκνυνται σε περιπτώσεις ζευγαριών χωρίς τέκνα), το τονίζουμε , που να είναι κατάλληλες να φιλοξενήσουν πολυμελείς οικογένειες και αν δεν είναι δυνατό αυτό να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο παραχώρησης έκτασης γης, από τους αρμόδιους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες ώστε να κατασκευαστούν πετρόκτιστες κατοικίες κατάλληλες , εντός του αστικού ιστού(τύπου εργατικών κατοικιών) ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της ομαλής κοινωνικής ένταξης, τα παιδιά να είναι τακτικά στα σχολεία και τα μαθήματά τους, οι γονείς να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες αυτές, πως ; μα με την εργασία και την εξασφάληση κάποιου εισοδήματος ώστε η κάθε οικογένεια να διαβιεί αξιοπρεπώς και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολες οι καταστάσεις για όλη συνολικά την ελληνική κοινωνία, αλλά εμείς σαν Ρομά , σαν ευπαθή κοινωνική κοινωνική ομάδα αυτής της κοινωνίας θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση και σαν Σύλλογος έχουμε την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε θέλει να μας βοηθήσει και εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλή προσπάθεια.
Οπωσδήποτε, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εξατομικευμένης αντιμετώπισης των αναγκών κάθε περιοχής με διαρκή διάλογο των Ρομά με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών.
25 Μαΐου 2017 στις 13:22
Τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε για τις οικογένειες Ρομά, προφανώς, ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προωθηθεί ένα μικτό σύστημα: για κάποιες οικόγενειες η επιδότηση ενοικίου ή άλλες παρεμφερείς λύσεις. Όπου αυτές οι λύσεις δεν είναι εφικτές, να παραταθεί η παραμονή σε οικισμούς με βελτίωση των υποδομών (εξασφάλιση υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων κλπ)
25 Μαΐου 2017 στις 13:20