- 0Votes
- 1Response
Κοινωνική επιχειρηματικότητα στις κοινότητες Ρομά
Μια ακόμα ιδέα για την ένταξη των Ρομά στις γειτονιές είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πλέον με τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται, οι πολίτες εγκαταλείπουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και στρέφονται στην δημιουργία και ενίσχυση των μικρο-επιχειρήσεων της γειτονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται στη χώρα μας το πρόγραμμα SERCo (http://serco-project.eu/network/), προβάλλοντας την ιδέα της κοινωνικής οικονομίας ως μια καινοτόμο λύση για τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία του «δικτύου κοινωνικής οικονομίας SERCo», στο οποίο σας καλούμε να συμμετάσχετε και να δημιουργήσετε συνεργίες.
Μέσω του προγράμματος θα εκπαιδευτούν διαμεσολαβητές Ρομά, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για το σχεδιασμό, την ίδρυση και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων στις κοινότητες των Ρομά.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ως έχει σήμερα είναι προσανατολισμένη σε πολίτες οι οποίοι ήδη πιστεύουν στην αλληλεγγύη και ενδιαφέρονται για συλλογική δράση έξω από τη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους. Απαιτεί ακόμη γνώσεις και εξειδικεύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε μια πραγματική οικονομία.
Εφαρμοζόμενη τοπικά σε διάφορες κοινότητες Ρομά ανά την Ελλάδα, προκύπτουν αβίαστα μια σειρά ζητήματα προς επίλυση:
1. Οι κοινότητες των Ρομά δεν είναι παντού ίδιες: αντίθετα υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στις αντιλήψεις, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και στο βαθμό αποδοχής των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς μια λύση για όλους δεν υπάρχει.
2. Είναι γνωστό ότι σε πολλές κοινότητες Ρομά (όχι όλες φυσικά) το μορφωτικό επίπεδο, η κοινωνική οργάνωση με βάση το σόι («αδύνατη η συνεργασία σε κοινό εγχείρημα με άτομα από άλλο σόι») και το γενικό πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινότητας που παραπέμπει σε αγροτικές κοινωνίες ή ακόμη και σε προκαπιταλιστικά κοινωνικά υποδείγματα (κοινωνίες προφορικής παράδοσης) δεν αποτελούν ώριμες συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρήσεων του τρίτου τομέα.
3. Η θέση των γυναικών Ρομά: σε πολλές κοινότητες οι γυναίκες αδυνατούν να στήσουν επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν άντρες που δεν εντάσσονται στο άμεσο σόι ή την ευρεία οικογένεια. Πολλές επίσης γυναίκες φαίνονται ως υφιστάμενοι επιχειρηματίες (πολλές φορές και με χρέη) χωρίς να έχουν καμία απολύτως σχέση ή δυνατότητα αντίδρασης σε αυτή την κατάσταση (κάποιος συγγενής, άντρας, κτλ τις βάζει μπορστά -συχνά εν αγνοία τους). Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να προχωρήσουν μαζί με άλλες γυναίκες ακόμη και αν έχουν πειστεί για την αξία μιας κοινωνικής επιχείρησης). Το ίδιο συμβαίνει και με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης (ιδιαίτερα αν πάει καλά) μιας και θα παρέμβουν με πατερναλιστικό τρόπο άρρενες οικείοι εκτός της επιχείρησης).
4. Υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε startup κεφάλαιο (που συνήθως δεν υπάρχει)
Τέλος, να σημειώσουμε ότι θα ήταν χρήσιμη (προς το παρόν) η λειτουργία Κοινωνικών επιχειρήσεων με συμμετοχή και μη-Ρομά -αλλά αυτό το τελευταίο θέλει μεγάλη προσοχή μιας και έχουμε γίνει μάρτυρες στο παρελθόν προσχηματικής συμμετοχής Ρομά σε σχήματα «κοινωνικών Επιχειρήσεων» από «ΚΕΚ» και ΚΕΚ. από «ΜΚΟ» και ΜΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, κτλ
4 Μαΐου 2017 στις 09:23