< Όλες οι δράσεις
Δράση

«Εθνική ευεργεσία: Το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της δράσης των εξ Ηπείρου ευεργετών. Το κληροδότημα της Οικογένειας Σίνα». Παρασκευή 16.04.2021, ώρα 19.00

beenhere ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ!

Το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης & Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Αμαλίας Κωτσάκη διοργανώνει,  με αφορμή την επέτειο του 1821 και την ίδρυση του ελληνικού Κράτους τη διάλεξη με θέμα:

«Εθνική ευεργεσία: Το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της δράσης των εξ Ηπείρου ευεργετών. Το κληροδότημα της Οικογένειας Σίνα»

την Παρασκευή 16 Απριλίου  2021 –  ώρα 19.00

Ομιλήτρια:  Έλλη – Αντωνία Βλάχου, αρχιτέκτων  ΑΠΘ, MSc ΕΜΠ,  υποψήφια διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

H διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας  zoom

https://tuc- gr.zoom.us/j/87692302570?pwd=REIzTUtRSXBJS0FOQ0JId09CMTFwUT09

Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, κάτω από τις ιδιαίτερες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, αναπτύχθηκε το φαινόμενο του ελληνικού ευεργετισμού από κορυφαίους επιχειρηματίες της διασποράς, οι οποίοι μέσα από μια προσωπική διαδρομή και λειτουργώντας με όρους ατομικής εποποιίας, ανέλαβαν την πραγμάτωση κοινωφελών έργων που υπέρβαιναν τις οικονομικές δυνατότητες του εθνικού κράτους ή της παροικιακής κοινότητας αντίστοιχα. Οι ευεργεσίες των Ηπειρωτών ήρθαν να καλύψουν τα ελλείμματα του ελληνικού Κράτους, σε μία εποχή που αυτό τελούσε υπό συγκρότηση όχι μόνο εξαιτίας της πρόσφατης απελευθέρωσής του από την οθωμανική κυριαρχία αλλά κυρίως γιατί γενικότερα το ιδεολογικό αφήγημα του ελληνικού Κράτους βρίσκεται υπό κατασκευή την περίοδο του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Το δε corpus των αρχιτεκτονικών έργων που είναι αποτελέσματα ευεργεσιών συνιστά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, και παράλληλα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον αστικό χώρο των ευρωπαϊκών πόλεων.

Η παρούσα εισήγηση, θα επικεντρωθεί στο ευεργετικό έργο της Οικογένειας Σίνα (Γεώργιος και Σίμων Σίνας), μέσα από μια ενδελεχή, συγκριτική μελέτη των aρχιτεκτονημάτων της  στην Πρωτεύουσα του νεοπαγούς Ελληνικού Κράτους (Αθήνα) και τις δύο Αυτοκρατορικές Πρωτεύουσες (Βιέννη – Βουδαπέστη)  της  Δυαδικής Μοναρχίας. Η Σιναία Ακαδημία και το Αστεροσκοπείο στην Αθήνα, η Ακαδημία των Επιστημών και η Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη, το Πολυτεχνείο και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Βιέννη, είναι μερικά μόνο από τα έργα πνοής τα οποία συνδέθηκαν με την κληρονομιά της Οικογένειας Σίνα, όλα σχεδιασμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες της εποχής.

Μέσα από την ενδελεχή μελέτη και παρουσίαση πρωτογενούς αρχειακού υλικού (σχέδια, έγγραφα, φωτογραφίες κλπ), σε συνδυασμό με την ερμηνεία των ευρημάτων έχοντας ως μεθοδολογικό εργαλείο το φαινόμενο της ευεργεσίας στον ελλαδικό χώρο και ευρύτερα, εκτιμάται πως αφενός θα προσφερθεί ένα νέο πρίσμα θέασης και ερμηνείας της σπουδαίων αρχιτεκτονημάτων της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και αφετέρου θα διερευνηθεί η έννοια της «Αγνής Προσφοράς» (“PureGift”) στο συγκείμενο του Εκδυτικισμού και Εκσυγχρονισμού του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *