• 0Votes
  • 6Responses
Voting has ended.

Ιδέα: Σύστημα αυτόματης άρδευσης πάρκων (ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ), με χρήση arduino microcontroller, και δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω συστήματος GPRS ή (και) wifi shield για σύνδεση στον ιστό.

Rate this post

H ανάγκη της αυτοματοποιημένης άρδευσης δεν είναι ένα ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα . Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασικό μέλημα πολλών φορέων, οργανισμών και φυσικών προσώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και με πολλαπλών (θεωρητικά ανεξάντλητων) προγραμματισμών,  με σχεδόν μηδενικό κόστος, έναντι των έτοιμων συμβατικών εμπορικών λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φορείς της αυτοδιοίκησης, επενδύοντας ένα πραγματικό μικρό ποσό, τόσο στο hardware όσο και στο software (απαιτείται γνώση της δημοφιλούς C/C++), να αποκτήσει το δικό του αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.

Το σύστημα βασίζεται στην ύπαρξη ενός Arduino microcontroller,  σε ένα GPRS shield, και στους συμβατικούς έως τώρα αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας, ηλεκτρονόμους (ρελέ) και ηλεκτρομηχανικών βανών.

Το σύστημα έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (5 Volt για τον micorocontroller και το GPRS shield, 24 Volt για τις ηλεκτροβάνες)  και μπορεί με μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας να έχει αυτονομία ενός έτους.  Αν αυτό συνδιασθεί με ένα 24v φωτοβολταϊκό πάνελ, τότε εξασφαλίζεται θεωρητικά η εντελώς αυτόνομη λειτουργία του για πολλά χρόνια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ο arduino microc, δικτυώνεται με τους αισθητήρες υγρασίας τις ηλεκτροβάνες τους ηλεκτρονόμους (ρελέ) και το gprs shield. Προγραμματίζεται με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς και με άπειρες επιλογές. Για παράδειγμα: μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ξεκινάει την άρδευση όταν σε μια ζώνη η υγρασία έχει φτάσει στο 60%. Παράλληλα σε μια άλλη ζώνη μπορούμε να το έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσει σε διαφορετικό επίπεδο υγρασίας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διακοπεί αν το επιθυμούμε, γιατί κάποιος άλλος αισθητήρας (π.χ) θερμοκρασίας, έχει ανιχνεύσει υψηλή θερμοκρασία και δεν επιθυμούμε την συνέχεια της άρδευσης ακόμα και αν έχει πάρει εντολή από τον αισθητήρα υγρασίας.

Για όλα τα παραπάνω ο υπεύθυνος θα λαμβάνει μήνυμα sms στο κινητό του. Π.Χ, όταν η υγρασία έχει φτάσει στο επίπεδο που εμείς έχουμε ορίσει. Όταν αργότερα θα ανοίξει η ηλεκτροβάνα, αν το επιθυμεί θα λαμβάνει μήνυμα. Αν δεν ξεκινήσει η άρδευση για οποιοδήποτε λόγο, (επίσης) θα λαμβάνει μήνυμα, οπότε έτσι έχουμε την δυνατότητα real time ελέγχου, κοκ. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα στέλνοντας ένα sms μήνυμα, (από όπου και αν βρίσκεται), να ξεκινήσει ή να σταματήσει «χειροκίνητα» την άρδευση, ανεξάρτητα με τα στοιχεία των που συλλέγουν οι αισθητήρες. Επίσης με ένα wifi shield θα υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση όλης της εγκατάστασης με τον ιστό.

Η ιδέα κατατίθεται με σκοπό τη δημιουργία του κώδικα στον διαγωνισμό.

Ενδεικτικός προϋπολογισμός  για 4 γραμμές άρδευσης

είδος ποσότητα Τιμή (μον.) σύνολο
Arduino microcontroller 1 10,00 € 10,00 €
GPRS Shield 1 20, 00 € 20, 00 €
Ηλεκτρονόμος (8 θέσεων) 1 15,00 € 15,00 €
Wifi shield 1 20, 00 € 20, 00 €
μπαταρία 1 50,00 € 50,00 €
ηλεκτροβάνες 4 15,00 € 60,00 €
Σύνολα 175,00€
6
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (46 votes, average: 4,72 out of 5)
Loading...
πριν 8 έτη

Σχόλια

  1. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    ΜΑΡΙΑ ΚΑΔΟΓΛΟΥ

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ! ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΩ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΣΤΗΛΕΣ- ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΟΥ!

    15 Μαΐου 2017 στις 05:07

  2. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    Αφροδίτη Παλικώστα

    Εξαιρετική ιδέα, θα συμφωνήσω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση πέρα από το κόστος είναι η αυτονομία του συστήματος, αυτή είναι η μεγαλύτερη πλέον πρόκληση

    12 Μαΐου 2017 στις 19:48

  3. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ

    Δείχνει πράγματι απλό στην κατασκευή του και ευφυές. Δεν μένει παρά να δοκιμαστεί και στην πράξη.

    24 Απριλίου 2017 στις 13:47

  4. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    Φιλιππιδης Ιωάννης

    Εξαιρετική ιδέα πολύ χαμηλού κόστους. Επιπλέον θα πρόσθετα ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα μή σπατάλης του πόσιμου νερού. Θα πρότεινα επιπροσθέτως την δημιουργία ανεξαρτητων γεωτρήσεων άρδευσης πάρκων ή την δημιουργία δεξαμενών συλλογης ομβρίων.

    24 Απριλίου 2017 στις 07:10

  5. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    Φιλιππίδης Νάκος

    Όπως αναφέρω και στη αρχή της ιδέας παραπάνω, η αυτοματοποιημένη άρδευση δεν είναι κάτι καινοτόμο, πλέον. Είναι κάτι αυτονόητο.
    Η πρόκληση στη παραπάνω ιδέα είναι το πολύ χαμηλό κόστος και η ευκολία εφαρμογής της. Αυτό, θεωρώ, ανταποκρίνεται και στη φιλοσοφία του διαγωνισμού.. city challenge λοιπόν..

    Φιλιππίδης Νάκος
    [email protected]

    24 Απριλίου 2017 στις 06:12

  6. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    Φιλιππίδης Νάκος

    Όπως σχολιάζω και στην αρχή της ιδέας, η αυτοματοποιημένη άρδευση δεν είναι κάτι καινοτόμο, πλέον. Είναι αυτονόητο. Η πρόκληση στην παραπάνω ιδέα, είναι το πολύ χαμηλό κόστος και η ευκολία εφαρμογής της, που ανταποκρίνεται και στη φιλοσοφία του διαγωνισμού… city challenge, λοιπόν..

    o συντάκτης
    Φιλιππίδης Νάκος
    [email protected]

    24 Απριλίου 2017 στις 05:46

Σχολίασε