Η Ανάγκη: Οι πράσινοι χώροι σε μια σύγχρονη πόλη αποτελούν μια διακριτή αστική χρήση πολύ μεγάλης σημασίας, που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε το ίδιο σοβαρά με τις υπόλοιπες λειτουργίες της. Από τις μεγάλες περιαστικές δασικές εκτάσεις και τα αστικά πάρκα μητροπολιτικής σημασίας έως τους μικρούς κήπους στις γειτονιές, οι πράσινοι δη�[...]Περισσότερα
Η Ανάγκη: Οι πράσινοι χώροι σε μια σύγχρονη πόλη αποτελούν μια διακριτή αστική χρήση πολύ μεγάλης σημασίας, που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε το ίδιο σοβαρά με τις υπόλοιπες λειτουργίες της. Από τις μεγάλες περιαστικές δασικές εκτάσεις και τα αστικά πάρκα μητροπολιτικής σημασίας έως τους μικρούς κήπους στις γειτονιές, οι πράσινοι δημόσιοι ή κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν ένα σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο. Οι περισσότερες πόλεις έχουν κατανοήσει ότι η σωστή διαχείριση, η κατανομή και ο ρόλος του αστικού πρασίνου, σε κάθε κλίμακα της πόλης (από τη μητροπολιτική κλίμακα έως την κλίμακα της γειτονιάς), επηρεάζει τη λειτουργία της, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων και συμβάλει στο μικροκλίμα της. Για όλους αυτούς του λόγους το αστικό πράσινο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τυχαιότητα, δεν μπορεί να είναι «ό,τι περισσέψει», πρέπει να είναι μετρήσιμο και να οργανώνεται συστηματικά.
- Η πρόταση: Προτείνεται ένα σύστημα μέτρησης και στη συνέχεια αύξησης του αστικού πρασίνου και βελτίωσης του πράσινου αποτυπώματος στο επίπεδο του οικοδομικού τετραγώνου κατά μήκος του άξονα. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε επιφάνεια πρασίνου συντελεί στη βελτίωση του αστικού μικροκλίματος, αλλά όχι με τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας. Έτσι, τα είδη των επιφανειών πρασίνου μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και να τους αποδοθεί ένας «συντελεστής οικολογικής αξίας» (από το 0 έως το 1), ανάλογα με τη συμβολή τους στην αλλαγή του αστικού μικροκλίματος. Καταμετρώντας το πράσινο στα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν σχολικές εγκαταστάσεις, μπορεί να διαγνωστεί η υφιστάμενη κατάσταση και στη συνέχεια να τεθούν στόχοι αύξησης του συντελεστή οικολογικής αξίας.
- Το μετρικό αυτό σύστημα αξιολόγησης κάθε είδους πρασίνου ως προς τη συνεισφορά του στο μικροκλίμα της οικοδομικής νησίδας, βασίζεται στο αντίστοιχο Biotope Area Factor (BAF) που εφαρμόζει η πόλη του Βερολίνου για την αναβάθμιση του μικροκλίματος σε επίπεδο γειτονιάς. Ο συντελεστής BAF εφαρμόζεται σε όλη την έκταση της πόλης και έχει υιοθετηθεί ως βασικός συντελεστής πρασίνου σε επίπεδο Master Plan πόλης.
- Υιοθετώντας το προτεινόμενο μετρικό σύστημα, η πόλη και ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός άτυπου «δικτύου» πόλεων που τον έχουν εφαρμόσει ακολουθώντας το Βερολίνο, όπως το Malmö, με τον Green Space Factor (GSF), ή το Seattle με τον Seattle Green Factor (SGF). Η δικτύωση με τις πόλεις που έχουν ενσωματώσει την λογική του πρασίνου ως συντελεστή οικολογικής αξίας για την αναβάθμιση της αστικής γειτονιάς, μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγή καλών πρακτικών εφαρμογής και σε ενημέρωση για τα οφέλη και την αποδοτικότητα του συστήματος.
-
Είστε διατεθειμένοι να συμμετέχετε στον «πρασινισμό» του οικοδομικού σας τετραγώνου έτσι ώστε να αυξήσετε τον συντελεστή οικολογικής του αξίας και να συμβάλετε στην βελτίωση του μικροκλίματος στη γειτονιά σας;
Λιγότερα