ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Τεχνική Υπηρεσία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του Δήμου Ν. Σμύρνης
΄Αμεση προτεραιότητα η κατασκευή του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος δικτύου απορροής ομβρίων και επιφανειακών υδάτων της λεκάνης απορροής της οδού ΚΟΡΑΗ συνολικού μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων και αρχικής ενδεικτικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης περίπου 3.000.000 Ευρώ. Με την κατασκευή αυτού του δικτύου αγωγών ομβρίων ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας.
Το έργο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα (ΕΣΠΑ κ.λ.π.), καθ’όσον ο φάκελος της μελέτης έχει 100% πληρότητα και ωριμότητα.
2. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΟΜΗΡΟΥ – ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
΄Εργο αρχικού προϋπολογισμού περίπου 3.700.000 Ευρώ το οποίο σκοπό έχει την αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης σε επίπεδο εξυπηρέτησης των Δημοτών λειτουργώντας παράλληλα με τον ήδη διαμορφωμένο άξονα πρασίνου, Πλατεία Χρυσοστόμου (είσοδος Πόλης) – Εστία – Κεντρική Πλατεία – Πλατεία Καρύλλου – ΄Αλσος Χ. Σμύρνης.
Το έργο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί ώστε να δημοπρατηθεί άμεσα και να ολοκληρωθεί το 2016.
3. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΥΤΡΩΝ
΄Ένα έργο αναβάθμισης της περιοχής Λουτρών με την κατασκευή χώρων πρασίνου , παιδικών χαρών, δικτύου ποδηλατοδρόμων, πράσινων διαδρομών περιπάτου.
Το έργο έχει αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 Ευρώ και δύναται να υλοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
4. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλα της μείωσης του CO2 θα γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για την αναγκαιότητα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος Δημοτικού Φωτισμού με φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας (LED, CDO κ.λ.π.). Επίσης επιβάλλεται η εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης του Δημοτικού Φωτισμού.
Στη βάση εφαρμογής του σχεδίου αυτού ήδη έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη για την «ΒΕΛΤΙΩΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΟΔΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ενδεικτικού προϋπολογισμού 2.000.000 Ευρώ περίπου. Το έργο αυτό είναι πιλοτικό ώστε σταδιακά να προχωρήσει η διαδικασία πλήρους εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Φωτισμού.
5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
΄Εχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ν.Σμύρνης και Περιφέρειας Αττικής για την χρηματοδότηση και κατασκευή του Νέου Βιοκλιματικού Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 17.800.000 Ευρώ .
Ο φάκελος του έργου έχει 100% πληρότητα όπως και η ωριμότητα δημοπράτησης και κατασκευής του έργου.
Το Κέντρο θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης της Νεολαίας της πόλης μας για όλα σχεδόν τα αθλήματα που απαιτούν κλειστές αίθουσες (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο σάλας, χειροσφαίριση κ.λ.π.). Επίσης θα καλύπτει τις προδιαγραφές Συνεδριακού Κέντρου και μεγάλων εκδηλώσεων. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και το κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο Ολυμπιακών Διαστάσεων . ΄Ηδη έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση πλήρους μελέτης που θα αφορά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ενδεικτικού προϋπολογισμού περίπου 350.000 Ευρώ.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
1. ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ –
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε επέκταση και συμπλήρωση του ήδη διαμορφωμένου άξονα Πλ. Χρυσοστόμου Σμύρνης (είσοδος πόλης) – ΕΣΤΙΑ – Κεντρική Πλατεία – Πλ. Καρύλλου – ΄Αλσος Ν. Σμύρνης πρέπει να χαρακτούν και να κατασκευαστούν Νέες Πράσινες Διαδρομές με θεματικές ενότητες όπως :
Χώροι αναψυχής (π.χ. ΄Αλσος Ν. Σμύρνης – Σχολεία)
Χώροι ΄Αθλησης (π.χ. Δημ. Κολυμβητήριο – Σχολεία)
Αρχαιολογικοί Χώροι – Σχολεία (π.χ. Αγ. Θεόδωροι) και
Μεταξύ Αρχαιολογικών χώρων (π.χ. Τάφοι Αγ.Σοφίας – Αγ. Θεόδωροι)
Ως τρόπος σύνδεσης μεταξύ των επιλεγμένων χώρων υπάρχει δυνατότητα επιλογής είτε με όδευση πεζών είτε με ποδηλατόδρομο είτε με δημοτική συγκοινωνία, είτε και με συνδυασμό των παραπάνω επιλογών.
Προϋπόθεση δημιουργίας και εφαρμογής των προτεινόμενων νέων Πράσινων Διαδρομών είναι :
α) ΄Αμεση επικαιροποίηση του ισχύοντος Κανονισμού Χρήσης και Διαμόρφωσης Πεζοδρομίων (αρ. αποφ. Δ.Σ. 153/2010)
β) Εκσυγχρονισμός του στόλου οχημάτων της Δημοτικής Συγκοινωνίας με αύξηση του υπάρχοντος αριθμού mini bus με οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας νέας γενιάς, εκπαίδευση των οδηγών, επικαιροποίηση των διαδρομών, πύκνωση των δρομολογίων και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης (ηλεκτρονικές δημοτικές στάσεις κ.λ.π.)
γ) Εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης για ποδηλατοδρόμους με την κατασκευή μέρους ή όλου του δικτύου των προτεινόμενων ποδηλατοδρόμων.
δ) ΄Ισως είναι επιτακτική η ανάγκη μετάβασης από τις παραδοσιακές κυκλοφοριακές μελέτες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και να ενταχθεί η πόλης μας, η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, στην πλατφόρμα των έργων ENDURANCE για τη δημιουργία του εθνικού δικτύου πόλεων.
2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Όπως είναι ήδη σε όλους γνωστό, υπάρχουν στη πόλης μας δύο αρχαιολογικοί χώροι I) Ο Μεταβυζαντικός Ιερός Ναός Αγ. Θεοδώρων και II) Oι Τάφοι Κλασικής Εποχής στην οδό Αγ. Σοφίας.
΄Ισως λοιπόν απαιτείται η χρηματοδότηση έργων για αρχαιολογικές ανασκαφές σε χώρους που θα προτείνουν οι αρμόδιες Αρχαιολογικές Εφορίες.
3. Στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής (Αποχωρητήρια) συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών τους.
Επιβάλλεται λοιπόν η κατασκευή τέτοιων χώρων σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία, με προδιαγραφές και κριτήρια της Ε.Ε. στο πλαίσιο των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων.
Λιγότερα