Ελεύθερη Συμμετοχή

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Εφαρμογή του N 4070. Συνένωση Εδρών Καλλικράτειου Δήμου Χαλκίδας

Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πολίτες του Καλλικράτειου Δήμου Χαλκίδας  : Με το παρόν κείμενο (Αίτηση) θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας, στην επικείμενη εφαρμογή του Ν 4070, σαν Επαγγελματίες μεταφορείς  (ΤΑΞΙ) του Σωματείου ¨Παναγία Φανερωμένη¨ με έδρα την Ν Αρτάκη (Περιλαμβάνει τους επαγγελματίες Μεταφορείς (ΤΑΞΙ) σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Χαλκίδας εκτός απο αυτούς του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλκίδας)

Με την παρούσα αίτηση μας,- που είναι συνέχεια της από 22/5/2012 αρ. Προτοκ. 512, αίτησή μας προς την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.- θα θέλαμε όπως θέσουμε υπόψιν σας το θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση του 4070/2012, Πολυνομοσχεδίου. Στο Πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για τα ΤΑΞΙ, Μέρη Β και Γ, (άρθρα 82 – 113). Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ότι ύστερα από απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει συνένωση όμορων εδρών ΤΑΞΙ, εντός μιας Περιφερειακής ενότητας, (δηλαδή συνένωση των ΤΑΞΙ σε επίπεδο ‘’Καλλικράτειου” Δήμου Χαλκίδας – στην περίπτωσή μας), άρθρο 83 παράγραφος 3·

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τοπικά συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Χαλκίδας – και του Μητροπολιτικού Διαμερίσματος Χαλκίδας-, έχουν εκφραστεί υπέρ της συνένωσηc των ταξί σε ενιαία έδρα, με σχετικές αποφάσεις τους, βλέποντας το προφανές συμφέρον για τους πολίτες.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα της συνένωσης, μιας και μειονεκτήματα δεν υπάρχουν, αλλά απαντάμε και σε μερικές αιτιάσεις που ακούστηκαν τον χρόνο που πέρασε, από την πρώτη αίτησή μας, εώς τώρα.         Αυτό γίνεται για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση – ενημέρωση του θέματος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και όλους ενδιαφερομένους.

Ειδικότερα με την συνένωση των ΤΑΞΙ σε ενιαία έδρα, σε επίπεδο “Καλλικράτειου δήμου”, θα εφαρμοστεί μονή ταρίφα εντός περιμετρικών ορίων, στα κόμιστρα των ΤΑΞΙ. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδρομές (ενδεικτικά στην περιοχή μας) :

 

Διαδρομή Km Κόστος

σήμερα

Κόστος μετά την συνένωση
 

Χαλκίδα · Αρτάκη

 

7

 

9,50 – 10,00

 

6,00 – 6,50

 

Χαλκίδα – Φύλλα

 

9

 

12,00-12,50

 

8,00 – 8,50

 

Χαλκίδα – Βασιλικό

8  

11,00-11,50

 

7,00 – 7,50

Χαλκίδα · Λουκίσια 16 20,00 – 21,00 12,50 -13,00
 

Χαλκίδα – Βαθύ

8  

11,00-11,50

 

7,00 – 7,50

 

 

Πιστεύουμε ότι στις ημέρες που ζούμε, με αυτές τις περικοπές που γίνονται σε μισθούς και συντάξεις, αυτό το μέτρο θα είναι τουλάχιστον ευεργετικό για τον καταναλωτή που χρησιμοποιεί το ΤΑΞΙ. Βέβαια το μέτρο αυτό είναι ευεργετικό και για μας τους επαγγελματίες, κυρίως γιατί:

  • Θα μειωθούν τα έξοδά μας.
  • Θα αυξηθεί ο όγκος της δουλειάς μας.
  • Θα αυξηθεί η υπεραξία των αδειών μας (με προφανή έσοδα για το κράτος, από τις μεταβιβάσεις).
  • Αυξημένοι τζίροι λόγω αύξησης του όγκου των πελατών, με άμεσο αποτέλεσμα αύξησης των κρατικών εσόδων λόγω άμεσης φορολογίας (απόδοση ΦΠΑ και Φόρου εισοδήματος).
  • Μείωση των άφορτων χιλιομέτρων του ΤΑΞΙ δηλ, μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
  • Εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης” και στο ΤΑΞΙ. Το περιφερικό Ταξί δεν τυγχάνει κάποιου είδους ειδικής μεταχείρισης από την πολιτεία (πχ μειωμένοι φόροι, ή άλλο), γιατί όμως θα πρέπει να αποτελεί ειδική κατηγορία και να εξαιρείται από το σχέδιο » Καλλικράτη” ?
  • Καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των τοπικών διαμερισμάτων. Η περιοχή του Καλλικράτειου Δήμου Χαλκίδας, είναι αστική περιοχή, οπότε δεν υφίστανται ιδιαιτερότητες απομακρυσμένων χωριών κτλ., αλλά το αντίθετο, (ενιαία δόμηση μεταξύ Μητροπολιτικού Δήμου και Τοπικών Διαμερισμάτων). Στον Καλλικράτειο Δήμο και με την χρήση του ραδιοταξί εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού και ταξί εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν (λόγω βιωσιμότητας) και πιο φτηνό κόμιστρο θα υφίσταται, αφού η διαφορά μονής ταρίφας (τιμ 1) με της διπλής ταρίφας (τιμ2) είναι 43,3 %.
  • Περεταίρω θωράκιση του επαγγέλματος μας, από την επίθεση των πολυεθνικών εταιριών.

 

 

Αιτιάσεις — ενστάσεις που ακούστηκαν κατά τον χρόνο που πέρασε :

1) Η άποψη ότι οι άδειες δεν αγοράστηκαν στο ίδιο ύψος, μεταξύ περιφέρειας και του κέντρου της Χαλκίδας είναι τουλάχιστον μηδενιστική και εντάσσεται στη σφαίρα της παραπληροφόρησης. Αυτό διότι άμεσο αποτέλεσμα της συνένωσης είναι αύξηση της υπεραξίας της άδειας του ΤΑΞΙ.

2) Ακόμη πρέπει να αναφερθεί : Οι λίγοι συνάδελφοι με έδρα την Χαλκίδα, οι οποίοι αντιτίθενται στη συνένωση των Ταξί, στο Δήμο μας, πιστεύουμε ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για το θέμα, όπως επίσης δεν έχουν μελετήσει σωστά τον νόμο. Επίσης εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον Αγοραία στην Χώρα εδώ και χρόνια και ότι συνενώσεις έχουν γίνει παντού σε όλη την Ελλάδα και έχουν εφαρμοστεί (πχ Αθήνα όλος ο νομός σε ενιαία έδρα, —όλα τα ταξί σε όλο το νομό Αττικής είναι κίτρινα πλέον—), εκτός από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην οποία δεν έχει παρθεί απόφαση ακόμα.

3) Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι η ιδιομορφία του Δήμου μας είναι ότι τα Δημοτικά Διαμερίσματα, είναι πάρα πολύ κοντά στον Μητροπολιτικό Δήμο, είτε εφάπτονται σε αυτόν, ώστε δεν υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά και μεγάλες αποστάσεις και για αυτό δεν υφίσταται θέμα «να αδειάσουν τα χωριά από ταξί”, όπως διατείνονται μερικοί συνάδελφοι από την Χαλκίδα, ότι θα συμβεί με την συνένωση. Είναι προφανές στο δήμο μας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε Βλέπουμε ότι το Ραδιοταξί δουλεύει εκτός της περιμετρικής Χαλκίδας σε όλο τον Καλλικράτειο Δήμο χωρίς πρόβλημα. Αν υπήρχαν απομακρυσμένα χωριά το κόμιστρο θα ήταν πολύ μεγάλο και δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Στον Δήμο μας όμως, ο κόσμος κινείτε μεταξύ των διαμερισμάτων -κυρίως-. (λόγω δουλειάς, διασκέδασης, υποχρεώσεων, -δημόσιες υπηρεσίες-, παρά έξω απ’ αυτόν). Επίσης, η κατανομή του πληθυσμού μεταξύ του κέντρου της Χαλκίδας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων είναι περίπου 57%- 43%(59.125–43.098 πολίτες περίπου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011), ώστε να αποκλείει στρεβλώσεις στο μεταφορικό έργο από την πλευρά των επαγγελματιών, παρά θα ομαλοποιήσει μια ήδη στρεβλή κατάσταση που επικρατεί σήμερα: Το ραδιοταξί να δουλεύει παντού και στις έδρες-χώρους ευθύνης των περιφερειακών, αλλά τα περιφερειακά ταξί μόνο στην έδρα τους.

4) Ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι η ιδιομορφία του Καλλικράτειου  Δήμου Χαλκίδας, με τα δημοτικά διαμερίσματα να εφάπτονται από πλευράς δόμησης  με τον Μητροπολιτικό Δήμο, λειτουργικά δίνει την αίσθηση μιας οντότητας, έτσι δεν μπορεί να γίνει (μερική) τμηματική ενοποίηση των εδρών και αυτό γιατί :

α) Διαχωρισμός των πολιτών σε πολίτες A και Β κατηγορίας, μιας και αυτοί στο Α διαμέρισμα, θα απολαμβάνουν οικονομικότερο κόμιστρο κατά 43,3 % (λόγω συνένωσης, εφαρμογή τιμολ. 1 εντός περιμετρικής ζώνης), από ότι στο Β, που θα είναι εκτός συνένωσης (εφαρμογή, τιμολ.2).   β) Διαχωρισμός των επαγγελματιών πάλι στα δύο, με προφανέστατο αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή αυτών που δεν θα συνενωθούν, μιας και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ότι είναι σήμερα, για να επιβιώσουν.            γ) Την διχοτόμηση του Δήμου, που βεβαίως είναι τελείως έξω από το πνεύμα του Νόμου για τους Καλλικράτειους Δήμους.

5)Πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι η άποψη,  ότι όμοροι δήμοι και κατ’ επέκταση έδρες για το ταξί, είναι μόνον όσοι εφάπτονται του Μητροπολιτικού Δήμου, είναι εσφαλμένη. Αυτό διότι μετά από αιτήματα από αρκετά σωματεία ανά την επικράτεια, για αποσαφήνιση του σημείου αυτού στο νόμο, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Μεταφορών την 31/5/2012, – την οποία και επισυνάπτουμε- και στην οποία διευκρινίζετε ρητώς στο άρθρο 2 παράγ. 4 : «Υπενθυμίζουμε ότι η συνένωση δύναται να προκόψει μεταξύ όμορων εδρών εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας (ανά δύο τουλάχιστον) διασφαλίζοντας χωρική συνέχεια στη νέα έδρα».

 6)Επίσης το γεγονός είναι ότι με την εφαρμογή του μέτρου της συνένωσης, διασφαλίζουμε την συνέχεια της δουλειάς μας, μειώνουμε τα έξοδά μας, αυξάνουμε τους τζίρους μας, τονώνουμε την τοπική οικονομία και κάνουμε προσιτή την μεταφορά με το ταξί στις πλέον πληττόμενες ομάδες λόγω κρίσης (συνταξιούχοι, κτλ.) Είναι γεγονός ακόμη, ότι ένα μεγάλο σωματείο θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες του εφαρμόζοντας προγράμματα εξυπηρέτησης των πολιτών που τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω μονής – διπλής ταρίφας και λίγων μελών, (έχουμε τέτοια παραδείγματα στη Βόρειο Ελλάδα με διάφορα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί). Έτσι μπορεί να συμβάλει το ταξί με ουσιώδες και διαρκή τρόπο στην κρίση.

Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι Σύμβουλοι, νομίζουμε ότι η στιγμή που θα πάρετε αυτή την απόφαση είναι ιστορική. Αυτό διότι σας δίνετε η δυνατότητα να βοηθήσετε ουσιαστικά τον κόσμο. Μειώσεις εξόδων της τάξης 40 % και άνω στη μεταφορά, είναι νομίζουμε ευεργετικές στις μέρες μας. Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε ότι ο κύριος όγκος των πελατών του ΤΑΞΙ, είναι κυρίως ηλικιωμένοι, δηλαδή αυτοί που πληγήκανε περισσότερο απ’ όλους από τις περικοπές των συντάξεων. Θα σας παρακαλέσουμε όπως μεριμνήσετε για την έκδοση θετικής απόφασης, διότι η συνένωση σε ‘’Καλλικράτειο Δήμο” πιστεύουμε ότι δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα για κανέναν, είτε καταναλωτής είναι αυτός είτε επαγγελματίας, παρά συνεισφέρει στο κοινό καλό.

Χαλκίδα Μάρτιος του 2017

Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής

Τσιαβός Νικόλαος τηλ 6974609141

0
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (10 Βαθμολογίες 4,20 από 5)
Loading...
πριν 5 έτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε