Ελεύθερη Συμμετοχή

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Δημιουργία Clusters Digital Nomads

Οι digital nomads ή διαφορετικά η κουλτούρα του digital nomadism, όπως μεταφράζεται επακριβώς στα ελληνικά «οι ψηφιακοί νομάδες» είναι η νέα τάση στον επαγγελματικό τουρισμό μακράς διάρκειας, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες που έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν και να εργάζονται ψηφιακά επιλέγουν αυτό τον τρόπο ως τρόπο ζωής και ταξιδεύουν, ζουν και εργάζονται.

Οι digital nomads είναι μια τάση εποχής, ένα “πείραμα” που γίνεται στον κόσμο της εργασίας και αναπόφευκτα ήρθε ως εξέλιξη της εξ αποστάσεως εργασίας που με τη σειρά της ήρθε ως συνέπεια της πανδημίας, αλλά και της ανάγκης ορισμένων επαγγελματιών να αλλάζουν τις καθημερινές τους συνήθειες και παραστάσεις, να ταξιδεύουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και να εργάζονται από αυτά, εξ αποστάσεως.

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες – digital nomads;

Είναι οι επαγγελματίες που έχουν επιλέξει να ταξιδεύουν συνεχώς ή να εγκαθίστανται ημι-μόνιμα σε ένα μέρος, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, και να εργάζονται χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία για να εκπληρώνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκατασταθούν οι ψηφιακοί μονάδες σε ένα συγκεκριμένο τόπο, περιστασιακά ή μόνιμα, είναι οι υψηλής ποιότητας παροχές και υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας (internet), οι υπηρεσίες μετακίνησης και οι υπηρεσίες υγείας.

Στην Ευρώπη ένας ιδιαίτερα ανεπτυγμένος προορισμός των ψηφιακών νομάδων είναι η Ισπανία, ιδιαίτερα τα παράλια, τόσο τα βόρεια παράλια της Χώρας των Βάσκων, και της Γαλικίας, όσο και τα νότια της Σεβίλλης και της Βαρκελώνης. Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα αυτώ των περιοχών για την εγκατάσταση των ψηφιακών νομάδων είναι το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, φυσικό περιβάλλον το οποίο διαθέτει και η Λέσβος, ως νησί, αλλά και ο δήμος Δυτικής Λέσβου επί παραδείγματι.

Ποιος μπορεί να γίνει digital nomad;

Όπως και στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εργασίας έτσι και το digital nomadism είναι τρόπος ζωής – εργασίας και όχι καριέρας. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει digital nomad, αρκεί το αντικείμενο της εργασίας, οι εργασιακές τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του να το επιτρέπουν. Τα κριτήρια είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους όπως και οι παράγοντες της επιτυχίας.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ειδικότητες των digital nomads είναι οι digital developers, οι marketers και οι designers.

Επίσης και συγκεκριμένα για τη Λέσβο, συνολικά, αλλά και για το δήμο Δυτικής Λέσβου, μια ξεχωριστή κατηγορία επισκεπτών που μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν digital nomads είναι οι φυσιολάτρες τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του φυσιολατρικού τουρισμού, που προφέρει ο δήμος, αλλά και να αποτελέσουν digital nomads, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ή μελλοντικές υποδομές για την ψηφιακή τους εργασία.

Ο «νομαδικός» τρόπος ζωής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, θεωρητικά τουλάχιστον, που καθιστούν γοητευτικό αυτόν τον τρόπο ζωής. Ποιος δεν θα ήθελε να δουλεύει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, για παράδειγμα σε ένα γραφικό ορεινό ή ημι-ορεινό χωρίο, ή ακόμα και παραθαλάσσιο, σε σύγκριση με το γραφείο ή σε ποιον θα λείψει η κίνηση της πόλης σε σχέση με το ξύπνημα δίπλα στη θάλασσα.

Σε μεγάλο βαθμό, τα πλεονεκτήματα της νομαδικής ζωής είναι τα ίδια με αυτά του remote working. Η βασική διαφορά είναι η αίσθηση της περιπέτειας για τον ψηφιακό νομά που συνοδεύει κάθε νέο προορισμό . Εκτός αυτού, κάποιοι digital nomads μπορεί να έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όταν δηλαδή αμείβεται με μισθό ΗΠΑ ή βόρειων ευρωπαϊκών κρατών και από την άλλη ζει σε χώρες που το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό, προφανώς και είναι κερδισμένος, ζώντας άνετα. Κάτι που δεν θα συνέβαινε αν ζούμε πχ στο Λονδίνο. Επίσης, και λόγου του χαμηλότερου κόστος ζωής, σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, του δίνετε η ευκαιρία να επενδύσει εκεί όπου βρίσκεται, σε γη, κατασκευή, ή ακόμα και στην προσέλκυση άλλων επενδυτών, ή σίγουρα και άλλων digital nomads.

Εκτός των οικονομικών οφελών, οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με μια συμβατική δουλειά.

Τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου ζωής

Προφανώς και δεν είναι όλα θετικά στη ζωή ενός digital nomad. Το παραπάνω ιδανικό σενάριο είναι εφικτό, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες. Το πρώτο και κύριο εμπόδιο στο να κάνει κάποιος το άλμα προς το digital nomadism είναι η εξεύρεση μιας πηγής σταθερού εισοδήματος.

Ακόμα, είτε έχεις μια μόνιμη remote δουλειά είτε εργάζεσαι ως freelancer, πρέπει να είσαι απολύτως βέβαιος ότι έχεις ένα backup πλάνο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Επίσης, η διαφορά ώρας σε πολύ μακρινούς προορισμούς, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του δικτύου σε κάποιες χώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους εργοδότες.

Ακόμα, η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων, η μόνιμη αστάθεια και η μοναχικότητα αυτού του τρόπου ζωής είναι μια συνθήκη που μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς.

 

Πώς μπορεί να ωφεληθεί ο τουρισμός από τους ψηφιακούς νομάδες;

 

Η προσέλκυση digital nomads είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τους εξής λόγους:

  • Πρώτα απ’ όλα, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν παίρνει δουλειές από εμάς.
  • Αντιθέτως, έρχεται σε μία περιοχή, νοικιάζει σπίτι, αγοράζει συσκευές, καταναλώνει και ταυτόχρονα βρίσκονται κατά μέσο όρο σε μία περιοχή τουλάχιστον δωδεκάμηνο.
  • Είναι μία στόχευση, λοιπόν, θεωρώντας ότι η Λέσβος, και συγκεκριμένα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δύναται να αποτελέσει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες digital nomad προορισμό, για να εργαστούν κάποιοι.
  • Μπορεί να παρέχει αρκετά από τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία χρειάζεται για να έχει κάποιος μία εξαιρετική ζωή αφού στη Δυτική Λέσβο υπάρχει άφθονο φυσικό κάλλος, εξαιρετικός καιρός και κυρίως υπάρχουν όλα τα καταναλωτικά αγαθά, συν ένα καινούργιο σύγχρονο αεροδρόμιο που τους επιτρέπει την άμεση μετακίνηση τους, από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα

Οι ενέργειες οι οποίες προτείνονται να στοχεύει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

  1. Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης για τους ψηφιακούς νομάδες.
  2. Προώθηση και προβολή του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως ένας δυνητικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.
  3. Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες internet, κατόπιν στρατηγικής επικοινωνίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
  4. Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στο νησί.
  5. Υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών για τη δημιουργία «κοινότητας επιχειρηματικής διασύνδεσης νομάδων» στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.
  6. Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
  7. Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε start up εταιρείες και σχετίζονται με το κοινό των ψηφιακών νομάδων.
  8. Επικοινωνία και συνεργασία με μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας του εξωτερικού των οποίων οι εργαζόμενοι είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακοί νομάδες.
  9. Διαρκής δικτύωση και διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων. Ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ανάδειξη και εκμετάλλευση επιχειρηματικών προοπτικών για το συγκεκριμένο είδος επισκέπτη.
  10. Διαμόρφωση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος (digital nomad cluster) που σχετίζεται με το κίνημα των ψηφιακών νομάδων.
0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
πριν 3 έτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε