Διαβούλευση: Στρατηγικό Σχέδιο Δήμου Δυτικής Λέσβου

  • 0Votes
  • 1Response
Voting has ended.

Μικρή συμβολή στην διαβούλευση επί του  στρατιγικού σχεδιασμού  του δήμου δυτικής Λέσβου.

Το  σχέδιο  είναι ενδιαφέρον. Μπορεί να γίνει σοβαρό εργαλείο στα χέρια της δημοτικής αρχής.

Κάποια σημεία του  όμως  θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να ξεκαθαριστούν  ,κάποια να αλλάξουν  και κάποια τέλος  να συμπληρωθούν.

Η ενέργειές μας θα στηρίζονται στην αρχή: Η λύση του ενός ζητήματος να μην επιδεινώνει την κατάσταση του άλλου.

Η ενέργεια, το νερό , η ερημοποίηση της δυτικής περιοχής, και η στήριξη της οικονομίας είναι τα θέματα  που απαιτούν υπερεπείγουσα αντιμετώπιση.

Με βάσει την πιο πάνω αρχή θα πούμε ότι

1ον) θέλουμε ενεργειακή αυτάρκεια από ΑΠΕ.

Σε αυτήν την προσπάθεια να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές που διαθέτει ο τόπος μας.  γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, με τρόπο που να μην αλλοιώνουν βάναυσα το περιβάλλον.  Ως εκ τούτου η προσπάθεια    δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα ανεμογεννητριών Ρόκα ,που θα καταστρέψει όλο το τοπίο Σκαλοχωρίου – Άντισσας για να παράξει ενέργεια για όλη την χώρα.

Επιμονή στην αξιοποίηση των γεωθερμικών μας πεδίων.

2ον) ΝΕΡΟ.

Το νερό σε όλες του τις μορφές  χρειάζεται φροντίδα για την  ποιότητά του και την επάρκεια του.

Είναι αναγκαία η σταθερή συνεργασία με τα τμήματα του πανεπιστημίου και τους φορείς  που γνωρίζουν  το θέμα.

Χρειάζεται να έχουμε γνώση και να απαιτούμε την εφαρμογή της από την ΔΕΥΑΛ ως προς την ύδρευσή και την αποχέτευση, και  ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα ως προς την θάλασσα .

Το φράγμα του Τσικνιά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει. Γι αυτό όσο είναι καιρός  ας κινηθούμε πριν να είναι αργά.

Ακόμα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στο φράγμα του Πυθαρίου και των Δαφίων .

3ον) η εκτίμηση της εισήγησης ότι η γη στο δυτικό νησί βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ερημοποίησης , με τρομάζει.

Θεωρώ πως  η στήριξη της αγροκτηνοτροφίας με   την  ενθάρρυνση και υποστήριξη των  αγροτών ,των κτηνοτρόφων κα των αλειέων να στραφουν  σε σύγχρονους τρόπους παραγωγής με τη γνώση και την καθοδήγηση επιστημόνων,  θα μπορέσει να τους αποφέρει  αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος τους , πράγμα που δυνητικά θα μείωνε την ανάγκη  τους σε πράξεις που συντελούν στην ερημοποίηση του τόπου.

4ον)θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε τον απαραίτητον αριθμό   εργαζομένων σε κάθε τομέα,  ώστε αυτός να λειτουργεί σωστά.  Έτσι θα γνωρίζαμε τι  ειδικότητες και πόσων  ανθρώπων να διεκδικήσουμε τον διορισμό ,  ώστε ούτε σε κάποιες θέσεις να περισσεύουν   ούτε  σε άλλες να λείπουν.  Αν και επί του παρόντος μόνο λείπουν.

5ον) ειδική μέριμνα πρέπει να απαιτήσουμε για τα δάση .Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια περιοχή με τόσα δάση. Η φροντίδα τους και η μέριμνα για την προστασία  και την αξιοποίησή τους  απαιτεί στενή  και επίμονη συνεργασία με την δασική υπηρεσία , αλλά και με την πυροσβεστική υπηρεσία και τους εθελοντές πυροσβέστες.

6ον) Γενικά πρέπει να έχουμε στενή και επίμονη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης έργων στον δικό μας δήμο.Χρειαζεται  όμως εμείς να ξερουμε τι θέλουμε και να το απαιτουμε από αυτές.

7ον) το καρναβάλι του Μεσοτόπου να επιδιώξουμε να ενταχθεί στην ουνεσκο σαν άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά .

Για να γίνουν πράξεις οι στόχοι σχεδίου αυτου απαιτείται πολιτική βούληση ισχυρή. Είναι γνωστό οτι το κράτος δεν ενδιαφερεται για την ποιότητα της ζωής μας εδω στην μεθόριο και μόνο με επίμονους αγώνες θα κερδίσουμε κάτι.

Μπαίνω στην διαδικασία να υποβάλλω τις προτάσεις μου, αν και  γνωρίζω πως  αυτή η πολιτική βούληση για να γίνουν τα έργα  δυστυχώς δεν υπάρχει. Αποδείχθηκε περίτρανα από την υπόθεση ΑΦΕΝΤΕΛΛΗ όπου ένα  σοβαρό εργαλείο ,όπως το εγκεκριμένο χωροταξικό περιφερειακό σχέδιο, στο οποίο  συχνά ανατρέχει η εισήγηση, αγνοήθηκε πεισματικά.

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
πριν 2 έτη

Ένα σχόλιο

  1. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    ΚΙΑΧΑΓΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Το ερημοποιημένο δυτικό τμήμα του νησιού(γυμνά βουνά με αστοιβιές)οι επιστήμονες το έχουν χαρακτηρίσει επιλέξιμη αγροτική γη ενώ τα πολύ πιο παραγωγικά εδάφη της βορειοανατολικής λέσβου στη πλειονοτητα τους μη επιλέξιμα.Μήπως τελικά οι επιστήμονες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οπως και στο φράγμα Τσικνιά;

    13 Απριλίου 2022 στις 8:26 μμ

Σχολίασε