Διαβούλευση: ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2021

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Προτασεις για το Τεχνικο Προγραμμα του Δημου Μοσχατου Ταυρου για το 2021

Rate this post

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε

Με την παρούσα επιστολή, θέλω να σας κάνω γνωστές μια σειρά από προτάσεις τεχνικών παρεμβάσεων που αφορούν σε εντοπισμένα σημεία του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου και συγκεκριμένα της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου, με σκοπό την περεταίρω εξέταση τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ως προς την ουσία τους και την ενδεχόμενη αξιολόγηση τους και περεταίρω προώθηση τους.

Είναι δεδομένο ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές έχουν ενδεχόμενα υπερτοπικό ενδιαφέρον ή το μέγεθος τους ή αρμοδιότητα τους δεν ανήκει ή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα στενά περιθώρια των δράσεων της Δημοτικής Αρχής. Έχουν όμως συμπεριληφθεί στην λίστα με αιτιολόγηση της αναγκαιότητας τους, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν ως ιδέες εφόσον η Δημοτική Αρχή κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κέρδος για την πόλη του Μοσχάτου.

Βασική αρχή για τις παρακάτω ιδέες είναι η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης δηλαδή εκείνες οι πρακτικές οι οποίες μηδενίζουν το ενεργειακό αποτύπωμα, περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και λειτουργούν με θετικό πρόσημο υπέρ του κοινωνικού συνόλου, φέρνοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Η παρακάτω ιεράρχηση έχει γίνει με γνώμονα το οικονομικό κόστος της παρέμβασης με βάση προσωπική εμπειρία από τα 21 χρόνια επαγγελματικού βίου ως Μηχανολόγος Μηχανικός, τα 13 από αυτά, σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του ιδιωτικού τομέα ως υπεύθυνος μελετών έργων και προϊστάμενος ομάδας παραγωγής και διαχείρισης μελετών σε μεγάλα έργα στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Προτάσεις:

  • Αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου (οικοδομικού τετραγώνου Νο 1) που γειτνιάζει με τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και το ήδη χωροθετημένο αλσύλλιο μέχρι και τον φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα της υπερυψωμένης Λεωφόρου Κηφισού ως και την παλαιά παραλιακή οδό (Εθνάρχου Μακαρίου), για την κατασκευή:
  1. Υπόγειου πολυώροφου χώρου στάθμευσης οχημάτων
  2. Επέκταση του ήδη χωροθετημένου άλσους
  3. Παιδικής χαράς
  4. Ανοιχτών χώρων άθλησης

Σήμερα ο χώρος αυτός αποτελεί μια ερημική τοποθεσία δίπλα στον αστικό ιστό. Στα επόμενα χρόνια με την κατασκευή του πάρκου στο Φαληρικό όρμο μπροστά από το Μοσχάτο και την Καλλιθέα, η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα ανέβει κατακόρυφα. Υπάρχει η υπόνοια ότι οι χώροι στάθμευσης στην περιοχή του πάρκου του Φαληρικού όρμου δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες αργίας. Προτείνεται η κατασκευή υπόγειου πολυώροφου χώρου στάθμευσης οχημάτων ο οποίος κατά την φάση λειτουργίας του θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες επί πληρωμή. Μέρος του αντίτιμου θα αποτελεί έσοδο για τον Δήμο. Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης δωρεάν. Στην επιφάνεια ο χώρος θα διαμορφωθεί με άλσος, παιδική χαρά και ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών όπως μπάσκετ κλπ

Η εν λόγω περιοχή όπως φαίνεται στο ιστότοπο: http://gis.epoleodomia.gov.gr/v11/index.html#/23.6736/37.9454/19

  • Καθαίρεση και Αντικατάσταση της παλαιάς γέφυρας επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου (παλαιά παραλιακή) πάνω από την κοίτη του Ιλισού ποταμού με νέα υψηλότερη χωρίς μεσόβαθρα, με σχετική αναδιαμόρφωση της στάθμης του καταστρώματος της οδού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτη ροή του νερού προς την θάλασσα κατά τις περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του Μοσχάτου και της Καλλιθέας.

 

  • Αντικατάσταση όλων των εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ισχύος μέσης (20 kV) και χαμηλής τάσης (400 V) του ΔΕΔΔΗΕ, με αντίστοιχα υπόγεια κυκλώματα σε όλους τους δρόμους του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου όπου αυτές ακόμη υφίστανται. Η αρμοδιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις τα προβλήματα που δημιουργούν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ιδίως σε συνάρτηση με την παρουσία υψηλού πρασίνου στο Δήμο μας, καθιστούν το ζήτημα μείζον (και προφανώς το κλάδεμα των δένδρων δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη λύση στο διηνεκές).
  • Συστηματική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων στις οροφές όλων των δημόσιων κτηρίων του Δήμου όπως Δημαρχεία, Σχολεία, Γυμναστήρια κλπ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ισχύος (συστοιχίες μπαταριών) έτσι ώστε ένα σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ισχύος που καταναλώνουν δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις να προέρχεται από ίδιους πόρους.
  • Αντικατάσταση πλαστικού δαπέδου αγωνιστικού χώρου στο 2ο Κλειστό Γυμναστήριο Μοσχάτου, Καποδιστρίου 2, με νέο από ξύλο (παρκέ) και ανακατασκευή του χώρου των αποδυτηρίων.
  • Επισκευή, Στεγάνωση και Αναβάθμιση της οροφής του 2ο Κλειστού Γυμναστηρίου Μοσχάτου Καποδιστρίου 2
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του
  • Σημειακές επισκευές σε εντοπισμένα σημεία του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου καθώς και άλλες επισκευές όπως επιδιόρθωση της αντικεραυνικής προστασίας κλπ.
  • Ανακατασκευή του αύλειου χώρου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου με ανακατασκευή του στίβου και αντικατάσταση / προσθήκη αθλητικών οργάνων, πολύζυγα, μπασκέτες, ιστοί βόλευ κλπ
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου / 1ου Λυκείου Μοσχάτου έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του
  • Ανακατασκευή του αύλειου χώρου του 1ου Γυμνασίου / 1ου Λυκείου Μοσχάτου με ανακατασκευή του στίβου και αντικατάσταση / προσθήκη αθλητικών οργάνων, πολύζυγα, μπασκέτες, ιστοί βόλευ κλπ

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω την διαθεσιμότητα μου να απαντήσω σε τυχόν ερωτήματα που μπορεί να τεθούν στις παραπάνω προτάσεις, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχετε εκκινήσει.

Μετά τιμής

Φίλιππος Γ. Καμπούκος

Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός

 


Σχετικό υλικό
  •      
  • 0
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
    πριν 4 έτη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Σχολίασε