Διαβούλευση: ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2021

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Θέσεις και Απόψεις του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα λάβει χώρα δια περιφοράς (μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου) με θέμα: «Γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του Τεχνικού προγράμματος έτους 2021 και υποβολή προτάσεων για την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2021».

Rate this post

Αγαπητοί Κύριοι,

Ενόψει της Συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Ως γενική τοποθέτηση του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά αναπήρων, σας επισημαίνουμε την ανάγκη ένταξης της διάστασης της αναπηρίας, σε όλες τις πράξεις του Δήμου.

Ως προς το περιεχόμενο του προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

 

  • Συντήρηση – αποκατάσταση φθορών εγκαταστάσεων σχολικών κτιρίων διαμόρφωση αύλειων χώρων.

Θα πρέπει να αποκατασταθούν και να συντηρηθούν όλες οι υπάρχουσες σε σχολικά κτίρια υποδομές, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Και αυτό να αφορά το σύνολο του χώρου των εγκαταστάσεων.

 

  • Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες

Η θετική πρόβλεψη για  δημιουργία προσβασιμότητας, σε όποιους σχολικούς χώρους δεν υπάρχουν υποδομές, πρέπει να προεκταθεί και σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης.

 

  • Διαμορφώσεις οδών ΚΑΙ Συντήρηση επισκευή πεζοδρομίων σε διάφορους δρόμους του Δήμου – Δημιουργία πρόσβασης ΑμεΑ.

Σε συνδυασμό των δύο αυτών Κωδικών, θα πρέπει:

 

  1. Να προβλεφθεί και η δημιουργία δημόσιων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, σε δημόσια κτίρια εξυπηρέτησης κοινού, σε κεντρικά σημεία του Δήμου εμπορικού ή ψυχαγωγικού σκοπού, σε σταθμούς ΗΣΑΠ, σε ΚΕΠ, κ.α.. Υπενθυμίζουμε ότι το 5% κάθε δημόσιου χώρου στάθμευσης πρέπει να είναι θέσεις ΑμεΑ.
  2. Οι ράμπες που θα συντηρηθούν ή θα κατασκευαστούν, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες κλήσεις (3-5% σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ), να έχουν ομαλή επαφή πεζοδρομίου-οδού, να έχουν συνέχεια (να μην παρατηρείται το φαινόμενο να μπορείς να ανέβεις από τη μία άκρη του πεζοδρομίου και να μην μπορείς να κατέβεις, γιατί δεν υπάρχει ράμπα στην άλλη άκρη.

 

  1. Θα πρέπει να υπάρξει τρόπος σήμανσης του χώρου της ράμπας, ώστε να μην καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα ή δίκυκλα
  2. Στα πεζοδρόμια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο πλάτος για την κίνηση αναπηρικών αμαξιδίων, απαλλαγμένο από κάθε είδους εμπόδια (δέντρα, πινακίδες κ.λ.π) και η επίστρωση να είναι με επίπεδες αντιολοσθητικές πλάκες.
  3. Στη διαμόρφωση οδών που έχουν νησίδα, θα πρέπει να δημιουργηθούν διαβάσεις ικανού πλάτους, για τη διέλευση και στάση αναπηρικών αμαξιδίων.

 

 

  • Υπηρεσίες για την κατάρτιση σχεδίου ΣΒΑΚ Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Όταν οι υπηρεσίες του ΣΒΑΚ καταρτιστούν, ο ΠΑΣΥΠΚΑ θα πρέπει να είναι από τους κύριους φορείς-εταίρους, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα ΣΒΑΚ, αφορούν ιδιαίτερα τους ανάπηρους συμπολίτες μας.

 

  • Τοποθέτηση στέγαστρων σε στάσεις.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, θα πρέπει να προβλεφθεί ικανός χώρος στάσης αναπηρικού αμαξιδίου, κάτω από το στέγαστρο. Επίσης το έργο πρέπει να συμπληρώνεται με την εξασφάλιση της δυνατότητας επιβίβασης ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο από τη στάση στο λεωφορείο. Τέλος σε περίπτωση τοποθέτησης εξέδρας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα ανόδου του ατόμου με αναπηρικό αμαξίδιο στην εξέδρα επιβίβασης.

 

Γενικές παρατηρήσεις

 

  1. Δεν είδαμε πρόβλεψη για δημιουργία ποδηλατόδρομων, οι οποίοι σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών, θα προορίζονται και για την κίνηση ΕΠΗΟ με ταχύτητα μέχρι 6 χλμ. αλλά και χειροκίνητων αμαξιδίων.
  2. Δεν είδαμε πρόβλεψη για τη συμμόρφωση στην υποχρέωση εξασφάλισης προσβασιμότητας στα υφιστάμενα δημοτικά καταστημάτων συνάθροισης κοινού. Ίσως όλα αυτά τα καταστήματα να είναι ήδη προσβάσιμα και εμείς να μην το γνωρίζουμε.

 

Ελπίζουμε οι θέσεις μας να συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ΑμεΑ, που διαβιούν και κυκλοφορούν στο Δήμο Μοσχάτο – Ταύρου.

 

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

 Η Αντιπρόεδρος                                                       Ο Πρόεδρος

Θεοδωρακάκη Κορίνα                                             Μούσιος Γρηγόριος

 


Σχετικό υλικό
  •      
  • 0
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
    πριν 4 έτη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Σχολίασε