- 0Votes
- 0Responses
Παρατηρήσεις πάνω στο Σχέδιο για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου μας.
Παρατηρήσεις πάνω στο Σχέδιο για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου μας.
Ο σημερινός (ισχύων) Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας (ΟΕΥ) για πολλούς λόγους είναι ξεπερασμένος και όχι λειτουργικός. Για το λόγο αυτό, εδώ και χρόνια, τόσο ως υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και ως Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου μας, επιμόνως ζητούσαμε από τη διοίκηση του Δήμου τη σύσταση Επιτροπής για την επεξεργασία Σχεδίου ενός νέου ΟΕΥ.
Στο αίτημα μας αυτό η προηγούμενη διοίκηση αδράνησε, εφάρμοσε παρελκυστικές τακτικές και δεν έκανε τίποτε, παρά τις περί του αντιθέτου καθησυχαστικές της διαβεβαιώσεις.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, από εκπροσώπους της διοίκησης, από υπηρεσιακούς παράγοντες και από εκπρόσωπο των εργαζομένων. Στην Ομάδα αυτή μέλος ήμουν και εγώ, με την υπηρεσιακή μου ιδιότητα.
Το Σχέδιο Νέου ΟΕΥ που παρέδωσε η Διοίκηση του Δήμου προς διαβούλευση αποτυπώνει την πρόταση της Διοίκησης και δεν συμπίπτει υποχρεωτικά με τις γνώμες και τις απόψεις των μελών της Επιτροπής.
Εκτίμηση μου είναι ότι το Σχέδιο Νέου ΟΕΥ (παρ’ όλες τις επιμέρους αντιρρήσεις που μπορεί να προβάλλει καθένας μας) είναι κείμενο που επιδέχεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Μπορεί να χρησιμεύσει ως αφετηρία μιάς ειλικρινούς και εποικοδομητικής συζήτησης.
Επιμέρους παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
- Το Σχέδιο προτείνει ΟΕΥ με 8 Διευθύνσεις και 39 Τμήματα, ήτοι προτείνει 1 Διεύθυνση και 9 Τμήματα περισσότερα από τον ισχύοντα ΟΕΥ.
- Κάποια νέα Τμήματα, όπως το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγονται απευθείας στο Δήμαρχο, είναι υποχρεωτικά εκ του νόμου να δημιουργηθούν. Για κάποια άλλα, όπως π.χ. για το Αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτών, που υπάγεται επίσης απευθείας στο Δήμαρχο, δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα (σκοπιμότητα) της δημιουργίας του.
- Από την άλλη πλευρά, Υπηρεσίες που είναι άκρως αναγκαίες και απαραίτητες για ένα σύγχρονο Δήμο (όπως οι έλεγχοι για το υπαίθριο εμπόριο, για τις λαϊκές αγορές, για την υπαίθρια διαφήμιση, για την τήρηση της ευνομίας και της καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους, για την κυκλοφορία των πεζών και την παράνομη στάθμευση των οχημάτων, για σήμανση των εργασιών στους κοινόχρηστους χώρους και τις υποχρεώσεις των εργολάβων, για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού κλπ. ενδιαφέροντος, για την ηχορύπανση και για τόσα ακόμη) δεν αποτελούν αντικείμενο Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά γίνεται προσπάθεια (με ατελή και αναποτελεσματικό τρόπο) να ενσωματωθούν στο νεοσύστατο Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης – Συντήρησης Πρασίνου & Παιδικών Χαρών.
- Εντελώς θετική είναι η δημιουργία νέας Διεύθυνσης Ανάπτυξης – Συντήρησης Πρασίνου & Παιδικών Χαρών.
- Εντελώς θετική είναι η δημιουργία Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοίκησης.
- Εντελώς θετική είναι η δημιουργία Τμήματος Αστικής Πανίδας στη Διεύθυνση Ανάπτυξης – Συντήρησης Πρασίνου & Παιδικών Χαρών
- Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για τις τοποθετήσεις προϊσταμένων Τμημάτων & Διευθύνσεων, υπάρχουν στο Σχέδιο Νέου ΟΕΥ Οργανικές Μονάδες, όπου διατηρείται το προβάδισμα των κατηγοριών μεταξύ των υπαλλήλων (όπως οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής). Δηλαδή προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Υπάρχουν όμως και Οργανικές Μονάδες, όπου το προβάδισμα των κατηγοριών μεταξύ των υπαλλήλων ανατρέπεται, δηλαδή εκεί μπορεί υπάλληλοι της κατηγορίας (ΔΕ) να τοποθετούνται προϊστάμενοι σε Υπηρεσίες όπου συνυπηρετούν υπάλληλοι των κατηγοριών (ΤΕ) & (ΠΕ). Η διάκριση αυτή χρήζει περαιτέρω τεκμηρίωσης, αρμόδιοι όμως (για τη συνέχιση αυτής της συζήτησης και τον έλεγχο για τις αντίστοιχες περιπτωσιολογίες που αφορά) θεωρώ πως είναι κυρίως οι συνάδελφοι μου που υπηρετούν στα Τμήματα και στις Διευθύνσεις, όπου το προβάδισμα των κατηγοριών ανατρέπεται.
- Πρέπει να επανεξετασθεί το ποιοί δύνανται να κρίνονται και να τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης (Διευθυντή & Τμηματάρχη). Σε αρκετές περιπτώσεις η σύνδεση των ειδικοτήτων & των τίτλων σπουδών με τα περιγράμματα των θέσεων αυτών βρίσκονται έξω από κάθε λογική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα τοποθέτησης στη θέση του Διευθυντή Καθαριότητας & Βιώσιμης Διαχείρισης Απορριμμάτων υπαλλήλου κατηγορίας «ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ». Αν αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί, γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα αυτή και σε άλλες κατηγορίες (π.χ. «ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ» ή «ΠΕ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ»);
- Στο νέο οργανόγραμμα πρέπει να προβλεφθεί η ύπαρξη της ειδικότητας «ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»). Περιβαλλοντολόγος ή Μηχανικός Περιβάλλοντος δεν υπάρχει σήμερα στο Δήμο μας, αλλά χρειάζεται.
Δεν συνεχίζω με παρατηρήσεις σε επιμέρους και ειδικότερα ζητήματα του Σχεδίου, τόσο για λόγους χώρου, όσο και σεβασμού του χρόνου των αναγνωστών της παρέμβασης μου. Ευελπιστώ όμως πως η δημόσια συζήτηση θα συνεχιστεί και πως η Διοίκηση του Δήμου μας θα παρατείνει το χρονικό διάστημα της Διαβούλευσης για το Σχέδιο του Νέου ΟΕΥ για όσο χρειαστεί, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Χαϊδάρι 01 – 10 – 2020
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου
Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σχολίασε