• 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

ΑΠΟΨΗ

Mε την υπ. αριθ. 24η/26 Σεπτεμβρίου 2011 συνεδρίαση αριθ. απόφασης 637/2011 , το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας , αποφάσισε κατά πλειοψηφία :

Να εγκρίνει την ψήφιση του Νέου Κανονισμού Ίδρυσης Ιχθυοπωλείων στην πόλη της Καβάλας που προέβλεπε τα εξής:
α) Την ανάκληση της υποχρεωτικής συγκέντρωσης και εισαγωγής των καταστημάτων – ιχθυοπωλείων μέσα στα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς.
β) Την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ιχθυοπώλη και την ελεύθερη λειτουργία ιχθυοπωλείων στην πόλη της Καβάλας, εκτός από το τμήμα της πόλης που περικλείεται από τις οδούς: Κουντουριώτου – Θ. Πουλίδου – Γραβιάς – Κουντουριώτου – Παλαιού Υδραγωγείου – Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ήτοι, η άνοδος προς τις Καμάρες – Ελληνικής Δημοκρατίας – Πτολεμαίου – Ομήρων – Αντιγόνου – Βρούτου και Δαγκλή ένθεν και ένθεν, καθώς επίσης και ένθεν και ένθεν επί των οδών Ερυθρού Σταυρού, Βενιζέλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης έως και το όριο του ιχθυοπωλείου με την επωνυμία «Ζαφείρης».

Από τον παραπάνω δακτύλιο εξαιρέθηκε το τμήμα της Δαγκλή που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δαμιανού και Νίκης ένθεν και ένθεν, στο οποίο η λειτουργία καταστημάτων ιχθυοπωλείων επιτράπηκε.

H προηγούμενη απόφαση άρχισε να ισχύει από 1 Οκτωβρίου 2011, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η ανάκληση όλων των προγενέστερων σχετικών με το θέμα, ληφθέντων αποφάσεων
Έπειτα από την απόφαση αυτή,  η λειτουργία των ιχθυοπωλείων της Δημοτικής Αγοράς έπαψε να έχει  τα όποια πλεονεκτήματα διέθετε από την εφαρμογή του αρχικού δακτυλίου, που ήταν και η προϋπόθεση και το δέλεαρ για να μεταφερθούν στο σύνολό τους στο κτίριο αυτό,   αφού πλέον, άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, σε μικρή σχετικά απόσταση, ομοειδή συνοικιακά καταστήματα.

Οι διαμαρτυρίες τότε των ιχθυοπωλών της Δημοτικής Αγοράς υπήρξαν εντονότατες, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν το κατάστημά τους, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, αφού η εμπορική κίνηση μειώθηκε αισθητά.

Σήμερα ως αποτέλεσμα της προηγούμενης απόφασης να περιοριστεί ο δακτύλιος, είναι η ύπαρξη ελάχιστων ιχθυοπωλείων  στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς , να θυμίζουν ότι κάποτε σε αυτό το χώρο υπήρξε έντονη εμπορική δραστηριότητα  και άνθηση του επαγγέλματος. Άλλωστε η ύπαρξη συγκεντρωμένων ιχθυοπωλείων σε ένα χώρο, πάντα υπήρξε μία τουριστική ατραξιόν για παραθαλάσσιες περιοχές όπως αυτή της Καβάλας. Ο σχεδιασμός της διοίκησης της Δημωφέλεια προβλέπει την τουριστική αξιοποίηση της ύπαρξης μιας κλειστής αγοράς , στην οποία ο επισκέπτης της πόλης θα είναι δυνατόν να έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής που  διαμορφώνουν την γαστρονομική μας ταυτότητα , η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα μας . Έτσι στο νέο σχεδιασμό της τουριστικής προβολής μας περιέχεται και η αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς , μέσω διαδικτυακής προβολής της και όχι μόνο, έτσι ώστε ο τουρίστας να οδηγείται με ευκολία στους χώρους της προκειμένου όχι μόνο να περιηγηθεί εντός τους , αλλά και να πραγματοποιήσει και τις αγορές του . Με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθούν και τα άλλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου. Κάτι τέτοιο απαιτεί βέβαια την συγκέντρωση καταστημάτων τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα αλιεύματα κατέχουν κυρίαρχη θέση. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας συνωστισμός καταστημάτων  στην πέριξ της Δημοτικής Αγοράς περιοχή και ιδιαίτερα στις οδούς που την περικλείουν , τα οποία ανταγωνίζονται τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς εκμεταλλευόμενοι την δυναμική που η ίδια δημιουργεί στην καταναλωτική κίνηση, δυναμική που πρώτιστα θα πρέπει να επωφελούνται οι καταστηματάρχες ενοικιαστές της.

Πρότασή μας, είναι κατ αρχήν να μην υπάρξει αλλαγή στον δακτύλιο. Εάν  όμως τελικά αποφασιστεί η κατάργηση του εναπομείναντος δακτυλίου, η Δημωφέλεια προτείνει:

1) Την απαγόρευση τουλάχιστον, της λειτουργίας ιχθυοπωλείων  στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς  Ομονοίας, Γαλλικής Δημοκρατίας , Πτολεμαίου και Φιλελλήνων.

2) Η  απαγόρευση λειτουργίας ιχθυοπωλείων στο τουριστικό κέντρο της πόλης και δη στη περιοχή του Αγίου Νικολάου και στους πεζόδρομους του κέντρου, στην οδό  Ερυθρού Σταυρού, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομονοίας και Κουντουριώτου.

3) Η μη αδειοδότηση λειτουργίας ιχθυοπωλείου σε καταστηματάρχες που οφείλουν ενοίκια στη Δημωφέλεια  , καθώς και σε συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού.

Εν κατακλείδι η δική μας εκτίμηση ως Δημωφέλεια, είναι ότι ο υπάρχων δακτύλιος είναι ήδη αρκετά ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών και των εν δυνάμει νέων ιδιοκτητών ιχθυοπωλείων , χωρίς την πάσης μορφής όχληση προς πάσα κατεύθυνση.

Η τοποθέτησή μας εστιάζεται στο γεγονός ότι ως  Δημοτική επιχείρηση, αφενός μεν έχουμε άμεση σχέση με την λειτουργία των καταστημάτων, αφ ετέρου δε η δραστηριότητά μας σε θέματα τουρισμού είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες της Δημωφέλεια , οπότε είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τεκμηριωμένα την άποψή μας επί του συγκεκριμένου θέματος.

 

0
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (2 Βαθμολογίες 5,00 από 5)
πριν 2 έτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε