- 0Votes
- 0Responses
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ ΧΘ3
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
«Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»
Σχετικά με τον σχεδιασμό στο τμήμα Σούδα – Βρύσες (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 (Χ.Θ. 8+000 – 27+932) και ειδικότερα στον οικισμό των Καλυβών του νέου ΒΟΑΚ από την χλμ. θέση 17+728 μέχρι 19+206 στο τμήμα Κοιλιάρης – Δυτ. Καλύβες και στο τμήμα Αν. Καλύβες – Αρμένοι από την χλμ. Θέση 19+206 εως την 22+606, πιστεύουμε ότι ο παρόν σχεδιασμός υποβαθμίζει με πολλούς τρόπους την περιοχή, δημιουργώντας προβλήματα ή επιτείνοντας ήδη υπάρχοντα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στο περιβάλλον, τον οικιστικό ιστό των Καλυβών (γειτνιάζει με το σχέδιο πόλεως) αλλά και των Αρμένων Αποκορώνου, επιδρώντας αρνητικά στον πρωτογενή τομέα αλλά και το πολιτιστικό/αρχαιολογικό περιβάλλον. Δια του παρόντος, καταθέτουμε εγγράφως τις απόψεις μας και τις προτάσεις βελτίωσης του πολυπόθητου αυτού έργου πνοής, οι οποίες ελήφθησαν στην Γενική Συνέλευση των κατοίκων κοινότητας Καλυβών, δια μέσω της νόμιμης διαδικασίας της Δημόσιας Διαβούλευσης.
Αναλυτικά:
Περιβαλλοντική Υποβάθμιση
Η ΠΕΛ πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό των Καλυβών με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση κατά την κατασκευή, αλλά και από την χρήση του νέου ΒΟΑΚ.
Αναφερόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας που αυξάνει δραματικά τα επίπεδα ρύπανσης, φωτορύπανσης και ηχορύπανσης, αναδεικνύει την κάθετη υποβάθμιση του περιβάλλοντος με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στις Δυτικές Καλύβες καταστρέφετε ένας εξελισσόμενος τουριστικός προορισμός εκατέρωθεν του ποταμού Κοιλιάρη και σε απόσταση 200μ από την παραλία της Κυανής Ακτής η οποία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Επηρεάζετε ανυπολόγιστα η βιοποικιλότητα του ποταμού Κοιλιάρη που εκβάλλει εκεί, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Κρήτης από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους της και στις όχθες του γεννάει τα αυγά της η Caretta-Caretta. Η ηχορύπανση σε μία αμφιθεατρική τοποθεσία έχει ακουστική σταδίου δηλ. από κάτω μέχρι πάνω και επισκιάζει όλη την περιοχή, αλλά και τα κάθε λογής πτηνά, όπως γλάροι, κορμοράνοι, αετοί, γεράκια, κουκουβάγιες κ.α. τα οποία και θα απειληθούν με μετανάστευση.
Η δημιουργία κόμβου στον κάμπο των Καλυβών-Αρμένων, Χ.Θ 20+190 πιο νότια από τον ήδη υπάρχοντα κόμβο της οδού Ε90 (παρόντα ΒΟΑΚ) και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ «Σκορδυλιανής» και «Αγ. Ραφαήλ» ο οποίος πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που αγγίζει τα όρια της οικολογικής καταστροφής.
Μιλάμε για την κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου-κόμβου που «κόβει» τον κάμπο στα δύο, αλλοιώνοντας μόνιμα την φυσική ροή των υδάτων (επίγειων και υπόγειων) που συνδέονται μεταξύ τους (πηγές Ζούρμπου, ποταμός Ξυδάς κ.λπ.) που τροφοδοτούν την περιοχή του Δυτικού Αποκόρωνα αλλά και τμήμα του Δήμου Χανίων με νερό ύδρο-άρδευσης. Στο τμήμα διέλευσης αυτό της ΠΕΛ, υπάρχουν πλήθος φυσικών και τεχνητών αρδευτικών καναλιών που διασχίζουν τον κάμπο δίνοντάς του ζωή, επιτρέποντας την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την φυσική ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας και πανίδας μοναδικής και ιδιαίτερης για τον Αποκόρωνα. Όπως και σε κάθε παρόμοιο έργο (κλειστού τύπου), όσες τεχνικές προβλέψεις κι αν γίνουν, η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι μη αναστρέψιμη και συχνά μη προβλέψιμη. Πολλές φορές μάλιστα τα αρνητικά αποτελέσματα φαίνονται σε βάθος χρόνου υποβαθμίζοντας τη ζωή επόμενων γενιών.
Παράλληλα χάνονται ή επηρεάζονται πλήθος αγροτικών εκτάσεων, περιβόλια με δέντρα και καλλιέργειες που για αιώνες αποτελούσαν και αποτελούν πρωτογενή πηγή πλούτου για την περιοχή. Αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο και προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει πολλά είδη ζώων. Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για κατασκευαστική παρέμβαση αλλά για ουσιαστική ΑΛΛΟΙΩΣΗ και ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του περιβάλλοντος.
Πώς μπορούμε να μιλάμε για έναν «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ όταν αυτός δεν σέβεται το φυσικό καθεστώς του τόπου; Αναγνωρίζουμε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το περιβάλλον, αλλά το ζητούμενο θα ήταν ο άνθρωπος να προκαλέσει την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση σε αυτό που η φύση έχει διαμορφώσει και στο οποίο έχουν προσαρμοστεί η χλωρίδα, η πανίδα.
Με βάση αυτά, η αντιπρόταση που έχουμε είναι, να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και κόστος η δημιουργία του κόμβου και αντί αυτού να επεκταθεί ο ήδη υπάρχον κόμβος Καλυβών/Αρμένων που ακολουθεί την χάραξη του υφιστάμενου ΒΟΑΚ (Ε90). Ήδη από το 2016, υπήρχε σχέδιο διαπλάτυνσης του Ε90 το οποίο είχε συμφωνηθεί και αγνοούμε τους λόγους που εγκαταλείφτηκε. Η παρέμβαση αυτή θα δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα (όχι μηδενικά) αλλά τουλάχιστον δεν θα αλλοιώσει τον βασικό ιστό του κάμπου. Δεν μπορούμε στο όνομα οποιασδήποτε «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» να δεχθούμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση, επειδή στις επόμενες γενιές δεν θα κληροδοτήσουμε μόνο τον ΒΟΑΚ αλλά και το περιβάλλον!
Οικιστική Υποβάθμιση
Ο παρόν σχεδιασμός θεωρούμε ότι επιβαρύνει και υποβαθμίζει την διαβίωση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Καλυβών σε μεγάλο βαθμό, σαφώς μεγαλύτερο από τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ (Ε90), όσο κι αν εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες (π.χ. ειδικά οδοστρώματα κ.λπ.) η εμπειρία από άλλους αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα, όπως του Αγ. Κωνσταντίνου Φθιώτιδας, μιας περιοχής με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη μέσα από τον οποίο διέρχονταν η Εθνική Οδός Αθηνών –Λαμίας καθιστώντας «μαρτύριο» την ζωή των κατοίκων. Η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Ε75) σχεδιάστηκε και περνάει αρκετά έξω από το χωριό (1 Km από το κέντρο και 300m από τα όρια του οικισμού). Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο τόπος «εξανθρωπίστηκε» ενώ η τουριστική ροή και ανάπτυξη δεν διακόπηκε. Αντιπαραβάλλοντας την περίπτωση των Καλυβών, ο νέος ΒΟΑΚ εφάπτεται των δυτικών Καλυβών, διασχίζει περιουσίες, σπίτια και ξενοδοχειακά καταλύματα που βρίσκονται εκατέρωθεν του νέου ΒΟΑΚ και απέχει (σε ευθεία γραμμή) 350 m από το κέντρο των Καλυβών. Η διαφορά είναι ασύγκριτη και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των Καλυβιανών αλλά και τον τουρισμό, καθώς οι τουρίστες χωρίς «βραχιολάκι», είναι αυτοί που ενισχύουν την οικονομία της περιοχής,( εμπόριο-υπηρεσίες –εστίαση κ.α.) αλλά και της Κρήτης
Όσον αφορά τον τουρισμό, οι Καλύβες διαφημίζονται σαν ένας «ήσυχος» προορισμός όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα, τον ουρανό και την ησυχία. Προσφέρεται δε για οικογενειακό τουρισμό και για τις περιπατητικές διαδρομές που την συνδέουν με τους Αρμένους και άλλα παρακείμενα χωριά. Αντίθετα ο παρόν σχεδιασμός του ΒΟΑΚ θα προσδώσει χαρακτηριστικά ΕΝΤΟΝΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ηχορύπανση, φωτορύπανση, αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος) όχι μόνο από την χάραξη αυτού καθαυτού του ΒΟΑΚ αλλά και των βοηθητικών οδών και διασυνδέσεων που θα τον συνοδεύουν. Ποιος θα απολαύσει μια περιοχή που το οδικό δίκτυο θα είναι ένα «τέρας» που θα περιλαμβάνει τον νέο ΒΟΑΚ, τον παλιό εν μέρει (Ε90) και σύνθετους κυκλοφοριακούς κόμβους τύπου «Σκορδυλιανής». Με άλλα λόγια, όποιος τουρίστας έρθει, δεν ενθαρρύνεται να ξανάρθει ή να διαφημίσει τον τόπο. Έναν τόπο που πολλοί ξένοι έχουν επιλέξει ακόμα και για μόνιμο τόπο διαμονής τους, χτίζοντας στις Καλύβες. Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ είναι δεδομένη λοιπόν!
Πιστεύουμε ότι μια λύση που θα άμβλυνε τους παράγοντες υποβάθμισης θα ήταν η υπογειοποίηση τμήματος του νέου ΒΟΑΚ (μέθοδος Cut and Cover ή σήραγγας ) ξεκινώντας από τις δυτικές Καλύβες και για όσο τμήμα του σχεδίου πόλης των Καλυβών έχει πρόσοψη σον ΒΟΑΚ (μέχρι την Χ.Θ. 19+206). Η εμπειρία δείχνει ότι η κατασκευαστική αυτή μέθοδος έχει «σώσει» και καταστήσει βιώσιμες άλλες περιοχές. Παράδειγμα, η πόλη της Κατερίνης, όπου η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης διέρχονταν μέσα από το ανατολικό μέρος του αστικού ιστού με τα συνεπαγόμενα προβλήματα. Η υπογειοποίηση τμήματος της ελαχιστοποίησε δραματικά τον θόρυβο και την ρύπανση (μιλάμε για οδό με όριο ταχύτητας 130 Km/h) επαναφέροντας τον αστικό ιστό σε βιώσιμη κατάσταση! Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περιοχή Καλυβών. Επιβαρύνει οικονομικά το έργο; Η ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ και ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ μετράνε λιγότερο;
Κάτι άλλο που μας ανησυχεί είναι ότι, ο σχεδιασμός βοηθητικών οδών και κόμβων δεν συμβάλλει στο ήδη «φουσκωμένο» ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των Καλυβών. Οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού με τα ήδη σοβαρά προβλήματά τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη τουριστική κίνηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η ζωή των οδηγών γίνεται «κόλαση» και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή τα τουριστικά δυσανασχετούν (σε βαθμό να αρνούνται και με το δίκιο τους) να εξυπηρετούν το χωριό. Ο παρόν σχεδιασμός λοιπόν δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα καθώς συνεχίζει να διοχετεύσει την κίνηση προς άλλα χωριά της περιοχής μέσα από τον αστικό δίκτυο του χωριού! Με άλλα λόγια, η «κόλαση» διαιωνίζεται ή και θα γίνει χειρότερη! Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση απαιτεί και τοπικές παρεμβάσεις, αλλά ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ (από όσα γνωρίζουμε από την παρούσα δημοσιοποίηση) δεν φαίνεται να βοηθάει. Το αντίθετο μάλιστα!
Πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα: Στον σχεδιασμό του νέου ΒΟΑΚ φαίνονται διάφοροι οχετοί διοχέτευσης όμβριων υδάτων, οι οποίοι δεν συνδυάζονται με τεχνικά για την σύνδεση με τις υποδομές του οικισμού ώστε να διοχετεύονται ομαλά τα ύδατα προς τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα στην Χ.Θ 17+600,70, οχετός καταλήγει σε κοινοτική οδό και μετά από 200 μέτρα στην παλαιά εθνική οδό, επίσης στις Χ.Θ. 18+058,81, Χ.Θ.18+972,16 Χ.Θ 19+190,20, Χ.Θ. 19+568,88, Χ.Θ. 19+763,98 απορρέουν προς τον οικισμό των Καλυβών, απαιτείται η σύνδεση με υφιστάμενα δίκτυα απορροής υδάτων να γίνει μελέτη ώστε να ανακατασκευαστούν σε όλο το μήκος τους αλλά και στις Χ.Θ. 20+081,97-20+309,37-20+578,91 οι οχετοί δεν έχουν σύνδεση με υφιστάμενο δίκτυο ή δεν συνοδεύονται με τεχνικά για την απορροή των όμβριων υδάτων και καταλήγουν σε οδούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.
Δεν φαίνεται μια ολιστική πρόβλεψη για το ζήτημα, καθώς οι Καλύβες έχουν υποστεί καταστροφές από πλημμύρες στο παρελθόν (1968 όπου υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα, 1996 κ.ά.) απαιτούμε μια ολοκληρωμένη λύση που πιθανά να συνδυάζει τον σχεδιασμό του ΒΟΑΚ με τοπικές υποδομές για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν γίνεται εκ των υστέρων και μετά την καταστροφή να αναζητούμε υπευθύνους στον κεντρικό ή/και στον τοπικό σχεδιασμό. Έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα (2020/2021) με ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή από Γούρνες μέχρι Μάλια Ηρακλείου, όπου οι υποδομές του ΒΟΑΚ σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε τοπικές υποδομές και τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις κατοίκων και ξενοδοχειακών μονάδων σε ρέματα, προκάλεσαν καταστροφή. Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή αναφέρονται σε περιόδους ξηρασίας αλλά και σε εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, ανέμους κ.λπ.) η λύση είναι η πρόβλεψη και συντήρηση υποδομών ικανών να αντέξουν τέτοιες συνθήκες.
Για το λόγο αυτό απαιτούμε ένα εξ αρχής και ολιστικό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει και την εμπειρία του Δήμου αλλά και ντόπιων (κοινοτικών παραγόντων και κατοίκων) ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Το πρόβλημα σίγουρα δεν λύνεται με «ασκήσεις επί χάρτου» αλλά με λύσεις χειροπιαστές και συντήρηση των υποδομών σε βάθος χρόνου!
Πολιτισμική Υποβάθμιση
Άλλος παράγοντας που φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η καταστροφή/υποβάθμιση τόπων και ιστορικών μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Τραγικό παράδειγμα η περίπτωση της εκκλησίας της Παναγίας της Σκορδυλιανής που σήμερα περιλαμβάνεται στο «Κτήμα Ρωξάνη» το γνωστό στους παλαιότερους ως «Μετόχι Περράκη».
Η περιοχή έχει άμεση σχέση με την ευγενή Βυζαντινή οικογένεια των Σκορδύληδων που έστειλε στην Κρήτη ο Αλέξιος Κομνηνός το 1082. Χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αείμνηστος Περράκης αγόρασε το μετόχι και ξεκίνησε τις εργασίες διαμόρφωσης, χτίζοντας και μικρή μονόχωρη εκκλησία., Ο ναός φέρεται να κάηκε κατά την Κρητική Επανάσταση του 1878 και να χτίστηκε ξανά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (γύρω στα 1903). Σήμερα η μονόχωρη εκκλησία είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, ενώ σε αυτήν βρήκαν καταφύγιο προσφυγικοί πληθυσμοί μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης, στο χώρο βρέθηκαν θεμέλια παλαιών οικημάτων και υπολείμματα πύργου. Σήμερα, το συγκρότημα είναι πλήρως ανακαινισμένο και φιλοξενεί ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού αναγκαίες για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και την δημιουργία θρησκευτικού και θεματικού τουρισμού. Ο νέος ΒΟΑΚ όχι μόνο δεν σέβεται το μνημείο, αλλά «παίρνει» τον περιβάλλοντα χώρο του ναού και κυριολεκτικά εφάπτεται του ιστορικού αυτού μνημείου (λες και είναι καμιά αγροτική κατοικία μικρής αξίας).
Αλλά και οι παράδρομοι του νέου ΒΟΑΚ εφάπτονται άλλων ιστορικών μνημείων της περιοχής όπως τα γερμανικά πολυβολεία και οι κατακόμβες από την εποχή της Κατοχής. Αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν έχουν αναδειχθεί προς το παρόν, αλλά ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ και των βοηθητικών του οδών θα συμβάλλει στο οριστικό «θάψιμο» και υποβάθμισή τους!
Οικονομική Υποβάθμιση
Αν και αναγνωρίζουμε ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ θα συμβάλλει σίγουρα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος και με θυσία μιας περιοχής. Και αυτό θα συμβεί για την περιοχή των Καλυβών αν δεν ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
Ότι αρκετά σπίτια και περιουσίες δημοτών θα υποστούν βλάβη και νέες περιοχές (πολλά στρέμματα γης) που στις Καλύβες και τους Αρμένους θα χάσουν την αξία τους καθώς γειτνιάζουν με την νέο ΒΟΑΚ. Η ζημιά αυτή δεν είναι αμελητέα αλλά θα πρέπει να υπολογιστεί ως αποτέλεσμα της νέας χάραξης.
Οι Καλύβες δεν ωφελούνται τουριστικά για δύο λόγους:
α) από τη μία χάνουν – όπως αναφέρθηκε πιο πάνω – τον τουριστικό τους χαρακτήρα καθώς αποκτούν χαρακτηριστικά αστικής περιοχής
β) η πρόσβαση μέσω των βοηθητικών οδών καθιστούν το χωριό ένα «πέρασμα» και όχι ένα ευχάριστο προορισμό.
Η αγροτική παραγωγή πλήττεται ανεπανόρθωτα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η οικονομική βάση πλήθος δημοτών μας στηρίζεται στον αγροτικό πρωτογενή τομέα. Επίσης δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί υπόψη η ζημιά που προκαλείται στις αρδευτικές υποδομές και των κόστος ανακατασκευής τους.
Αντιπροτάσεις
1.Υπογειοποίηση (υπόγεια σήραγγα ή Cut&Cover) του νέου ΒΟΑΚ από την χλμ. θέση 17+728 μέχρι 19+206 στο τμήμα Κοιλιάρης – Δυτ. Καλύβες, αφού η νέα επιφανειακή χάραξη και οι παράπλευροι γειτνιάζουν και έρχονται σε επαφή με το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης Καλυβών και με μεγάλο αριθμό κατοικιών (ορισμένες μάλιστα εκ των οποίων απαλλοτριώνονται). Η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και όλες οι δυσμενείς οχλήσεις της γειτνίασης αυτής θα καταστήσουν την τουριστική και μόνιμης κατοικίας περιοχή μη βιώσιμη και μειωμένης ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Προτείνουμε λοιπόν ως μοναδική λύση την υπογειοποίηση έως την χλμ. θέση 19+206 και εν συνεχεία την προσαρμογή της χάραξης στην πορεία της Αρχικής Τεχνικής Λύσης (με βελτίωση της ΑΤΛ για ταχύτητα μελέτης 100χλμ/ώρα).
- Σε συνέχεια της παραπάνω χλμ. θέση 19+206, προτείνουμε να επανεξεταστεί η δυνατότητα διέλευσης του ΒΟΑΚ στην πορεία της Αρχικής Τεχνικής Λύσης (με βελτίωση της ΑΤΛ για ταχύτητα μελέτης 100χλμ/ώρα) στο τμήμα Αν. Καλύβες – Αρμένοι και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’αριθμ.206582/30-11-2011 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, τμήμα: ΚΑΛΥΒΕΣ – ΑΓ. ΠΑΝΤΕΣ» ώστε να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη χάραξη και να αποφευχθεί η νέα χάραξη σε περιοχές του κάμπου των Αρμένων με δενδρώδη βλάστηση, εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αξιόλογο φυσικό τοπίο και τουλάχιστον 4 μόνιμες κατοικίες που απαλλοτριώνονται. Από τη συγκριτική αξιολόγηση των τεσσάρων εναλλακτικών λύσεων που αναφέρονται στην ΜΠΕ δεν προκύπτουν οι λόγοι αποκλεισμού της από την προτεινόμενη εναλλακτική λύση (ΠΕΛ) που προκρίνει η ΜΠΕ, αντιθέτως βάσει των αναφερόμενων κριτηρίων η συμπερίληψη της προτεινόμενης χάραξης στην ΠΕΛ την καθιστά ισχυρότερη έναντι των εναλλακτικών λύσεων.
3. Σε κάθε περίπτωση στα ανοικτά σημεία του αυτοκινητόδρομου, απαιτείται η πρόβλεψη εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων όπως αναφέρει η ΜΠΕ) για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στα επιφανειακά σημεία γειτνίασης με κατοικίες και οικιστικά σύνολα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σχολίασε