Ελεύθερη Συμμετοχή

 • 0Votes
 • 0Responses
Voting has ended.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΚΑΛΕΤΑΣ (ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

Rate this post

Αξιότιμοι κύριοι

Στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον ΒΟΑΚ αναφέρομαι στην παράκαμψη Ρεθύμνου κι ιδιαίτερα  στην περιοχή της Σκαλέτας η οποία σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη αποτελεί μια από τις δυσκολότερες περιοχές λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.  Η υφιστάμενη εθνική οδός, κατά γενική παραδοχή, ασκεί πιέσεις στην παραλιακή ζώνη και τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά μια νοτιότερη καμπυλοειδής σε απόσταση 200-600μ. από την υφιστάμενη ποιο πρόβλημα θα λύσει; Ποιο το όφελος; Να αποτελειώσει ότι απέμεινε από τους 3 σημερινούς δρόμους; Σκεφτείτε ποια επιχειρηματική ή οικιστική δραστηριότητα μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στους 4 δρόμους της παράκτιας ζώνης.Δυστυχώς η ιστορία πάλι επαναλαμβάνεται.

Ιδιαίτερα στο ύψωμα της Σκαλέτας, περιοχή με ταχύτατα αναπτυσσόμενη ξενοδοχειακή και οικιστική δόμηση, με 3 παλιότερα ξενοδοχεία στα οποία η νέα χάραξη σχεδόν εφάπτεται, με νεόδμητες κατοικίες και βίλες που λειτουργούν στα πλαίσια της οικονομίας του διαμοιρασμού, ανεγειρόμενες μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, η υποβάθμιση, αν όχι η καταστροφή, είναι ανυπολόγιστη.

Ομως αυτό το πρωτόγνωρο για την Κρήτη έργο που χρόνια διεκδικούμε,  πρέπει να προχωρήσει χωρίς δικαστικές ενστάσεις  και χρονοτριβές από τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής.

Έστω και τώρα υπάρχουν λύσεις, τις οποίες έχει μελετήσει τεχνική-περιβαλλοντική ομάδα μηχανικών και σας τις προτείνουμε να τις υποστηρίξετε.

 1. Αν τα όρια του ΒΟΑΚ μετατοπιζόταν νοτιότερα και εκτός οικισμών, θα συναντούσαν χαλέπες, ελαιώνες, και εκτάσεις σαφέστατα αραιότερης δόμησης και χαμηλότερης αξίας αντί να καταστρέψει το ωραιότερο αμφιθεατρικό τμήμα της πλαγιάς με θέα τη βόρεια ακτογραμμή του κάμπου του Ρεθύμνου. Πίσω από τους οικισμούς της Σκαλέτας και του Πρίνου εκτείνεται η μεγάλη περιοχή του Λατζιμά, σχεδόν επίπεδη, (με την απαλλοτριωμένη ζώνη αεροδρομίου) οποία οδηγεί στο Γεροπόταμο και την υφιστάμενη εθνική. Παρακάμπτεται έτσι η τουριστική ζώνη της Σκαλέτας αλλά κυρίως οι θανατηφόρες στροφές με τα δεκάδες θύματα! αντί να καταστρέψει το ωραιότερο αμφιθεατρικό τμήμα της πλαγιάς με θέα τη βόρεια ακτογραμμή
 2. Αν παρ’ όλα αυτά παραμείνει η σημερινή χάραξη τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η κατασκευή σήραγγας ή cut&cover στην περιοχή της Σκαλέτας.H πρόταση αυτή είναι εφικτή διότι τα υψόμετρα του εδάφους είναι ικανά για να είναι πλήρως εφαρμόσιμη και λειτουργική η κατασκευή υπόγειας σήραγγας. 

   

  Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:

  1. Δεν θα διαταραχθεί το φυσικό  περιβάλλον και η αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής.
  2. Θα σωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι νεόδμητες ιδιοκτησίες
  3. Θα διατηρηθεί η υπάρχουσα άμεση πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών στις τοπικές παραλίες- υφιστάμενη εθνική οδό και η θέα στη θάλασσα.

Οι παραπάνω εναλλακτικές προτάσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις στη Σκαλέτα, έχουν μελετηθεί από τεχνική ομάδα μηχανικών-τοπογράφων και  θα κατατεθούν σε πλήρη χαρτογραφική απεικόνιση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου  της Περιφέρειας, στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Ευελπιστούμε, έστω και τώρα, ν’ ανοίξει παράθυρο ουσιαστικής και όχι τυπολατρικής διαβούλευσης για τα τμήματα του έργου που κατά κοινή ομολογία συγκεντρώνουν τις περισσότερες αντιδράσεις.

Για το έργο που διεκδικεί χρόνια τώρα η Κρήτη, θα μείνει ένα αναπάντητο ερώτημα: Για ποιο λόγο επιλέγεται να διαμελιστεί με 4 παράλληλους δρόμους εντός ακτίνας 200-600μ. η περιοχή της Σκαλέτας-Εσταυρωμένου;

            Δεν θα ξαναγίνει ΒΟΑΚ στο νησί μας. Το έργο θα σημαδέψει το μέλλον της Κρήτης. Έχουμε τεράστιες Ευθύνες αν δεν διορθωθεί τουλάχιστον αυτό το προβληματικότερο όλων, τμήμα της παράκαμψης.

Δεν επιθυμούμε να αντιδικήσουμε, αλλά να συμβάλουμε  στην εξεύρεση λύσεων έστω και σε τοπικό επίπεδο.

 

 

 

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
πριν 3 μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε