Διαβούλευση: Δημοσιοποίηση «Τεχνικής Έκθεσης – Υπομνήματος» του ΥΠΟΜΕ για την ΜΠΕ ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο

  • 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Αίτημα επέκτασης της υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου (Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίου)

Rate this post

Υποβάλλεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης το Υπόμνημα των κατοίκων και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου σχετικά με την Τεχνική Έκθεση – Υπόμνημα του ΥΠΟΜΕ για την ΜΠΕ Χανιά – Ηράκλειο. Επίσης, υποβάλλονται τα αρχεία των τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών που εκπονήθηκαν κατ’ εντολή των εντολέων μου για την υποστήριξη της πρότασής τους περί επέκτασης της υπογειοποίησης της χάραξης του νέου ΒΟΑΚ στον οικισμό της Σκαλέτας για 815,43 ή για 480 μέτρα.

Το σύνολο των υποβαλλόμενων αρχείων περιλαμβάνονται στο συνημμένο link, από όπου μπορεί να τα κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος.

https://www.dropbox.com/sh/o67tk3xkvieug1t/AACD6fObHcmukDUqSagqkALna?dl=0

Ακολουθεί το κείμενο του υποβαλλόμενου Υπομνήματος.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος,
Μάριος Χαϊνταρλής
ΑΜ ΔΣΑ 14135

________________

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα:

  1. Της εταιρείας ΓΕΤΕΞ Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), που εδρεύει στην Καλλιθέα Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, νομίμως εκπροσωπουμένης από την Ευγενία Γρηγοριάδου.
  2. Του Τσακαλάκη Εμμανουήλ, προέδρου του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου RETHYMNO MARE & ROYAL HOTEL
  3. Της Παπυράκη Βιργινίας ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου ΣΚΑΛΕΤΑ HOTEL
  4. Του Ζαχαράκη Βασίλη, ιδιοκτήτη της τουριστικής επιχείρησης επιχείρησης VILLA BOROSSO
  5. Του Κόκκινου Γιάννη, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και επιχείρησης ενοικιάσεων λέμβων στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου
  6. Της Κατσούνα Ευαγγελίας, ιδιοκτήτριας της τουριστική επιχείρησης EVILIO SUITES στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου
  7. Του Μαθιακάκη Γιάννη, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων βιλλών στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου
  8. Του Πρεντάκη Εμμανουήλ του Χαράλαμπου, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου HOTEL BABIS, στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου
  9. Του Παπαδάκη Μαρίνου, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων βιλλών στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου

Και των κατοίκων της Σκαλέτας Ρεθύμνου:

  1. Του Νικηφόρου Μιχαήλ του Εμμανουήλ, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, Ελεύθερου επαγγελματία
  2. Της Πρεντάκη Μιχαλίτσας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου
  3. Της Μαθιουδάκη Γαρεφαλιάς, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού
  4. Της Θεοδωράκη Ρένας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, αρχιτέκτονα μηχανικού
  5. Της Μαθιουδάκη Ζαχαρένιας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου εφέτη
  6. Της Νικολακάκη Όλγας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου.
  7. Του Νικηφόρου Μιχαήλ του Νικολάου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, Ιδιωτικού υπαλλήλου.
  8. Του Βασσάλου Εμμανουήλ, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ελεύθερου επαγγελματία
  9. Της Νικηφόρου Ελένης, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, δημοτικής υπαλλήλου
  10. Της Πρεντάκη Μαρίας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ελεύθερης επαγγελματία
  11. Της Ζέρδιλα Μαρίας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, αρχιτέκτονα μηχανικού
  12. Του Πρεντάκη Γεωργίου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου
  13. Του Πρεντάκη Μανόλη, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, επιχειρηματία
  14. Της Νικολακάκη Δέσποινας, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, δημοτικού υπαλλήλου
  15. Του Κοράκη Κωνσταντίνου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, διευθυντή του ξενοδοχείου CRETA STAR & ROYAL HOTEL στη Σκαλέτα Ρεθύμνου
  16. Του Μυτηλιναίου Γεωργίου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, επιχειρηματία
  17. Του Δασκαλάκη Γιάννη, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, πολιτικού μηχανικού
  18. Της Χνάρη Φρόσως, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, εκπαιδευτικού
  19. Του Κακνά Βασίλη, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ελεύθερου επαγγελματία
  20. Του Ροδίτη Σωτήρη, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ελεύθερου επαγγελματία
  21. Του Νικηφόρου Μιχαήλ του Γεωργίου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ελεύθερου επαγγελματία
  22. Του Δακανάλη Βασίλη του Ιωάννη, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, διευθυντή ξενοδοχείου.
  23. Του Δακανάλη Ευστράτιου του Ιωάννης, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, ξενοδοχοϋπαλλήλου
  24. Του Δακανάλη Ιωάννη του Βασιλείου, κατοίκου Σκαλέτας Ρεθύμνου, συνταξιούχου.

Διά του πληρεξουσίου δικηγόρου μας, Μάριου Χαϊνταρλή του Χρήστου (ΑΜ ΔΣΑ 14135), Χαριλάου Τρικούπη 117, Αθήνα, Τ.Κ. 11524, marios.haidarlis@gmail.com

ΘΕΜΑ: Αίτημα γνωμοδότησης υπέρ της επέκτασης της υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ στην περιοχή της Σκαλέτα Ρεθύμνου (Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίου).

Α. Έννομο Συμφέρον:

Η πρώτη εκ των αιτούντων, ΓΕΤΕΞ Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) ανήκει στον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων “G-HOTELS”, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού από το 1972 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ελληνικών συμφερόντων στον τουριστικό κλάδο. Ο όμιλος “G-HOTELS” διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό πολυτελών ξενοδοχείων (5*, 4* και 3*) στη Χαλκιδική, αλλά και την Κρήτη. Η εταιρεία  ΓΕΤΕΞ Α.Ε. είναι ιδιοκτήτρια μεγάλου αριθμού ακινήτων στην περιοχή της Σκαλέτας και συγκεκριμένα των εκτάσεων που απεικονίζονται με μαύρο περίγραμμα στην παρακάτω χαρτογραφική απεικόνιση:

Εικόνα 1: ακίνητα ιδιοκτησίας ΓΕΤΕΞ στην περιοχή της Σκαλέτας – Ρεθύμνου.

Το σύνολο των ως άνω απεικονιζόμενων ακινήτων αγοράστηκε από την εταιρεία ΓΕΤΕΞ Α.Ε. με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την τουριστική τους αξιοποίηση. Σημειώνεται εμφατικά ότι στο ακίνητο με την ένδειξη «4,5», το οποίο έχει εμβαδό 25.838,54 τ.μ. και έχει αποκτηθεί με τα υπ’ αριθ. 3144 και 3145/24-12-1986 συμβόλαια αγοραπωλησίας της συμβολαιογράφου Μαρίας Καϊάφα, έχουν εγκριθεί  με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 1198/16-03-2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5*****, δυναμικότητας 258 κλινών, ενώ με το υπ’ αριθ.6084/30-09-2009 έγγραφο του τμήματος Τουριστικών Εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης του Ε.Ο.Τ. εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις στα σχέδια του ξενοδοχείου. Επιπρόσθετα, έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 6/2010 άδεια οικοδομής για «ΝΕΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ».

Εικόνα 2: Τοπογραφικό διάγραμμα του  υπό ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της επένδυσης.

Η παραπάνω οικοδομική άδεια βρίσκεται σε ισχύ, αφού σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4710/2020 (ΦΕΚ 142Α’/23-7-2020), «για τις άδειες που έχουν εκδοθεί ή αναθεωρηθεί στο διάστημα 2/3/2007 ως 31-12-2018, παρατείνεται η ισχύς τους αυτόματα ως τις 31-12-2022». Όπως γίνεται αντιληπτό, η ως άνω επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και η τυχόν κατασκευή του ΒΟΑΚ σύμφωνα με τις επιλογές που υιοθετεί η υπό διαβούλευση ΜΠΕ του έργου την ανατρέπει πλήρως, καθώς ρυμοτομεί το ακίνητο στο νότιο τμήμα του, με καταστρεπτικές για την επένδυση συνέπειες (βλ. αναλυτικά παρακάτω).

Οι αιτούντες υπ’ αριθμ. 2 έως 9 είμαστε επίσης ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων διαφορετικών τύπων και δυναμικής κλινών στην περιοχή της Σκαλέτας, που θιγόμαστε από την υιοθετηθείσα από την ΜΠΕ χάραξη του νέου ΒΟΑΚ είτε άμεσα (λόγω ρυμοτόμησης των ιδιοκτησιών μας) είτε έμμεσα, αλλά εξίσου σοβαρά, λόγω της σημαντικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης που δημιουργεί η διέλευση του νέου ΒΟΑΚ εντός του οικισμού της Σκαλέτας και του διαμορφωμένου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Οι αιτούντες υπ’ αριθμ. 10 έως 33 είμαστε κάτοικοι της Σκαλέτας Ρεθύμνου και ιδιοκτήτες κατοικιών που επίσης πλήττονται είτε λόγω ρυμοτόμησης είτε λόγω περιβαλλοντικής υποβάθμισης (βλ. ηχητική όχληση, οπτική όχληση κ.λπ.) από την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ.

Β. Αναφορικά με τις συνέπειες της επιλεγείσας από την ΜΠΕ χάραξης στη Σκαλέτα Ρεθύμνου:

Ως κάτοικοι και επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή της Σκαλέτας συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της ΜΠΕ για το τμήμα «ΧΑΝΙΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ» του νέου ΒΟΑΚ στη δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα. Όπως έχουμε ήδη εκθέσει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η αρχικώς επιλεγείσα από την ΜΠΕ χάραξη του ΒΟΑΚ θίγει ανεπανόρθωτα την πλέον προνομιακή, τόσο από χωροταξική – περιβαλλοντική σκοπιά όσο και σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της εν γένει περιοχή του Νομού Ρεθύμνου. Όπως, πολύ καλά γνωρίζετε, πρόκειται για μία από τις παραγωγικότερες και πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Κρήτης με ζωτική σημασία για την επιβίωση και την ανάπτυξη του Νομού μας, ενώ ειδικώς για το εκτενές τμήμα που περιλαμβάνεται από την περιοχή της Σκαλέτας μέχρι και τον κόμβο Αμαρίου, η θέση στην οποία χαράσσεται ο νέος ΒΟΑΚ, είναι καθολικά προβληματική, αφού ουσιαστικά θέτει σε αχρηστία πλήθος ιδιοκτησιών γης και κτιριακών υποδομών.

Τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η κατασκευή του ΒΟΑΚ σύμφωνα με την επιλεγείσα από την ΜΠΕ λύση αναδείξαμε ποικιλοτρόπως στην πολιτική και διοικητική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών πριν από ένα περίπου έτος, όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η αρχική ΜΠΕ του έργου. Τόσο από τον πρώην Υφυπουργό, κ. Κεφαλογιάννη, όσο και από την κ. Καλοφωλιά, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε εναλλακτικές-διορθωτικές προτάσεις εύλογης έκτασης οι οποίες να είναι από τεχνική άποψη υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές. Κατ’ εντολή μας και με δικά μας έξοδα εκπονήθηκε τόσο περιβαλλοντική μελέτη όσο και μελέτη εναλλακτικών λύσεων από έμπειρη ομάδα ειδικών επιστημόνων (τοπογράφοι μηχανικοί, οδοποιός και περιβαλλοντολόγος), με τις οποίες τεκμηριώνονται πλήρως οι ισχυρισμοί μας σχετικά με τις καταστροφικές για την περιοχή μας συνέπειες της προτεινόμενης από την ΜΠΕ χάραξης και προτείνονται τεκμηριωμένα βέλτιστες, βιώσιμες και εφικτές εναλλακτικές λύσεις.

Το σύνολο των ειδικών επιστημόνων που διενήργησαν αυτοψία στην περιοχή μας και εκπόνησαν τις υποβαλλόμενες με το παρόν μελέτες υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που διατηρείται σε λειτουργία τόσο η Παλαιά Εθνική Οδός Ρεθύμνου Ηρακλείου όσο και η υφιστάμενη Εθνική Οδός με τους παραλλήλους της, εάν προστεθεί νοτιότερα αυτών και ο νέος σχεδιαζόμενος αυτοκινητόδρομος με τις υποστηρικτικές οδούς και κόμβους του, το σύνολο του βόρειου μετώπου του Νομού Ρεθύμνου από τον Πλατανιά μέχρι την Σκαλέτα διαμελίζεται με την άθροιση αλλεπάλληλων οδών εντός ελάχιστου πλάτους που από τη θάλασσα δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Οι χωρικές επιδράσεις του  γεγονότος αυτού προβλέπεται με βεβαιότητα να είναι δραματικές και ανυπολόγιστες τόσο για το περιβάλλον και την τοπιακή φυσιογνωμία της περιοχής όσο και για την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας, όπως τεκμηριώνεται πλήρως στην Τεχνική Έκθεση των τοπογράφων μηχανικών Χ. Αποστόλου, Α. Αναστασίου και Γ. Πολυμενίδη, καθώς και στην Περιβαλλοντική Μελέτη του περιβαλλοντολόγου Ν. Παπαδόπουλου, που έχουμε ήδη υποβάλει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τις απόψεις μας και τις μελέτες που εκπονήθηκαν κατ’ εντολή μας έχουμε καταθέσει στο πλαίσιο της 1ης διαβούλευσης επί της ΜΠΕ τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (και ιδίως στον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Καραγιάννη, και στην Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16), κ. Καλοφωλιά), όσο και στην αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ του έργου Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Επιπρόσθετα, τις απόψεις και τις μελέτες μας καταθέσαμε σε αρμόδιους γνωμοδοτικούς φορείς, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ο Δήμος Ρεθύμνου, το ΤΕΕ ΤΑΚ/ΤΔΚ κ.ά., οι οποίοι γνωμοδότησαν υπέρ των εναλλακτικών λύσεων που προτείναμε και ιδίως υπέρ της λύσης της υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ σε μήκος 815,43μ. μέσω της κατασκευής Cut and Cover. Μέσω των προηγούμενων ενεργειών και παρεμβάσεών μας καταφέραμε να αναδείξουμε την ανάγκη για ουσιαστική – και όχι προσχηματική – διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, όπως άλλωστε  απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, με κύριο γνώμονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση την ανάγκη εύρεσης της προσφορότερης, ασφαλέστερης και βέλτιστης λύσης για τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ.

Γ. Σχετικά με την Τεχνική Έκθεση/ Υπόμνημα τεκμηρίωσης του ΥΠΟΜΕ για την ΜΠΕ ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο και την προτεινόμενη από αυτήν χάραξη:

Στις 20/06/2022 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης και τέθηκε σε διαβούλευση η “Τεχνική Έκθεση/ Υπόμνημα τεκμηρίωσης αναφορικά με θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΜΠΕ με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»” του ΥΠΟΜΕ. Στο πλαίσιο διερευνητικών λύσεων του Υπουργείου και σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας και των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων, προτάθηκε εναλλακτική χάραξη του ΒΟΑΚ στη περιοχή της Σκαλέτας με την υπογειοποίηση της όδευσης της οδού μέσω της κατασκευής Cut & Cover, μήκους 250μ. και συγκεκριμένα από την χιλιομετρική θέση 71+960 έως 72+210, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

Εικόνα 3: Εναλλακτική χάραξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με κατασκευή Cut & Cover μήκους 250μ. στη Σκαλέτα.

Με το παρόν υπόμνημά μας σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας σχετικά με την προτεινόμενη από το ΥΠΟΜΕ λύση και σας κοινοποιούμε την νέα, συμπληρωματική της αρχικής Προκαταρκτική Πρόταση επαναχάραξης τμήματος του ΒΟΑΚ και την Τεχνική Έκθεση που τη συνοδεύει και που έχει εκπονηθεί από την ομάδα των ειδικευμένων τοπογράφων – οδοποιών κ. Χ. Αποστόλου, Α. Αναστασίου και Γ. Πολυμενίδη.

Η υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ με Cut & Cover προτείνεται στα πρόσωπα των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων του RETHYMNO MARE και SCALETA BEACH HOTEL, εντός των ορίων του εγκεκριμένου Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου του οικισμού του Πρίνου Μυλοποτάμου Ρεθύμνης (απόφαση Νομάρχη 5157/18-11-1998 – ΦΕΚ.1076/Δ/1998). Ανάντη του δρόμου υπάρχουν υλοποιημένες εξοχικές κατοικίες.

Η είσοδος – έξοδος της υπογειοποίησης στη Χ.Θ.71+960 υλοποιείται ακριβώς στο όριο της ιδιοκτησίας «4,5» (βλ. 1η εικόνα) της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. και των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων του RETHYMNO MARE με αποτέλεσμα να υπάρχει μηδενική βελτίωση των δυσμενών επιδράσεων της ήδη προτεινόμενης λύσης από την ΜΠΕ, καθώς η ρυμοτόμηση τμήματος της ιδιοκτησίας της ΓΕΤΕΞ Α.Ε., και βασικών εγκεκριμένων κτιριακών υποδομών, καθώς και ο μεγάλος περιορισμός της δόμησης, ακόμη και με μια τέτοια αναθεώρηση της μελέτης συνεχίζουν να ισχύουν. Συγκεκριμένα ρυμοτομείται τμήμα του οικοπέδου στο νότιο όριο του, όπου σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της επένδυσης περιλαμβάνεται τμήμα του κεντρικού κτιρίου, του κτιρίου Α, γήπεδο τέννις, καθώς και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Με αυτή τη ρυμοτόμηση βασικών υποδομών της επένδυσης, καταστρέφεται ο σχεδιασμός του συγκροτήματος και επιβάλλεται η αναθεώρηση της. Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 209/1998 – ΦΕΚ 169/Α/15-7-1998 «Λήψη μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας» και συγκεκριμένα το άρθρο 2 «1. Η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων, από τους άξονες των οδών ή τα όριά τους σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται, τα οποία κτίρια βρίσκονται σε εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές και εκτός ορίων οικισμών, ορίζεται ως εξής: α) Στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο, 60 μέτρα από τον άξονα της οδού και όχι λιγότερο των 40 μέτρων από το όριο αυτής...». Η διαβάθμιση του ΒΟΑΚ θα τον εντάσσει στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο και η αναγκαστική αναθεώρηση της μελέτης της ξενοδοχειακής μονάδας θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ως άνω περιορισμούς του Π.Δ. 209/1998, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται πλήρως τα εγκεκριμένα σχέδια της επένδυσης.

 

Η μη απεμπλοκή της προτεινόμενης λύσης από την ΜΠΕ από το διαμορφωμένο ανθρωπογενές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο αριθμό των οικιστικών και τουριστικών εγκαταστάσεων κατά μήκος του υφιστάμενου δρόμου, η ρυμοτόμηση τμήματος της ιδιοκτησίας ΓΕΤΕΞ Α.Ε. και βασικών της εγκεκριμένων κτιριακών υποδομών, καθώς και ο σοβαρότατος περιορισμός της δόμησης σε μελλοντική αναθεώρηση της μελέτης, συνεπάγεται την ολοκληρωτική ακύρωση της επένδυσης στο συγκεκριμένο ακίνητο στη περιοχή Σκαλέτα – Ρεθύμνου.

Eικόνα 4: οι δυσμενείς επιδράσεις της προτεινόμενης χάραξης του ΒΟΑΚ από την ΜΠΕ, επάνω στην ιδιοκτησία ΓΕΤΕΞ.

Επιπλέον των παραπάνω δυσμενών επιδράσεων, παρατηρούμε ότι η κλίση της Πολυγωνικής Ερυθράς μέσα στο Cut & Cover, καθώς και στο πρόσωπο της ιδιοκτησίας ΓΕΤΕΞ, μεταβάλλεται αυξητικά από σχεδόν μηδενική σε 0,02 (2,0%). Όπως είναι γνωστό, η κλίση του οδικού έργου και συνεπώς η ταχύτητα των οχημάτων έχουν μεγάλη επιρροή στον ρυθμό εκπομπής αέριων ρύπων. Σε δρόμο με μεγάλη θετική κλίση ο ρυθμός εκπομπής των ρύπων αυξάνεται σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ακριβώς μπροστά στην ιδιοκτησία της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. μια μεγάλη πηγή αέριων ρύπων, η οποία θα είναι πλήρως απαγορευτική για τις χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας.

Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη για κατασκευή τοίχου αντιστήριξης (όπως φαίνεται στην οριζοντιογραφία και μηκοτομή της εικόνας 3) μπροστά στο πρόσωπο της ιδιοκτησίας, ύψους που θα ξεπερνά και τα επτά (7) μέτρα, θα συνεπάγεται μια πολύ σοβαρή οπτική όχληση στο τοπίο, η οποία θα είναι απαγορευτική για την χρήση της τουριστικής εγκατάστασης.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές η πρόταση εναλλακτικής χάραξης του ΒΟΑΚ στη περιοχή της Σκαλέτας με την κατασκευή υπογειοποίησης με Cut & Cover, μήκους 250μ. και συγκεκριμένα από την χιλιομετρική θέση 71+960 έως 72+210, συνεπάγεται την ολοκληρωτική ακύρωση της επένδυσης στο συγκεκριμένο ακίνητο της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. Αυτό διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακυρώνεται πρακτικά λόγω της ρυμοτόμησης η δυνατότητα κατασκευής ενός μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5*, καθώς η δόμηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ταυτοχρόνως, ακόμη και μια μικρότερης δυναμικής επένδυση θα ήταν παντελώς ασύμφορη, καθώς θα συνόρευε σε απόσταση αναπνοής με το νέο ΒΟΑΚ. Όπως αναφέρθηκε, το Cut and Cover 250 μέτρων, όπως προτείνεται από το Υπουργείο, αναμένεται να έχει την έξοδό του ακριβώς στο πρόσωπο της ιδιοκτησίας της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. Αυτό συνεπάγεται σοβαρότατη όχληση από τους εκπεμπόμενους ρύπους, αλλά και υψηλή ηχητική και οπτική όχληση.

Σημειώνεται εμφατικά ότι πέρα από την ρυμοτόμηση των ιδιοκτησιών «4,5» της εταιρείας ΓΕΤΕΗ Α.Ε., η κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ σύμφωνα με την προτεινόμενη ΜΠΕ ρυμοτομεί και τα ακίνητα που φαίνονται με την ένδειξη «Α» και «7,6» στην παρακάτω Εικόνα 1.

Εικόνα 1: ακίνητα ιδιοκτησίας ΓΕΤΕΞ στην περιοχή της Σκαλέτας – Ρεθύμνου.

Γίνεται ευλόγως αντιληπτό ότι η 1η αιτούσα εταιρεία υφίσταται σοβαρότατο και δυσανάλογο πλήγμα στα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και στην οικονομική-επενδυτική δραστηριότητά της στην περιοχή της Σκαλέτας, στο μέτρο που ρυμοτομούνται περισσότερες ιδιοκτησίες της σε μεγάλη έκταση και ακυρώνονται τόσο τα ήδη εγκεκριμένα και υπό υλοποίηση επενδυτικά της σχέδια όσο και οι μελλοντικές δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης των ακινήτων της. Επί της ουσίας, ο υφιστάμενος σχεδιασμός, εάν υλοποιηθεί ως έχει, εξαναγκάζει την εταιρεία ΓΕΤΕΞ Α.Ε. σε πλήρη και οριστική αποχώρηση από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην περιοχή της Σκαλέτας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την οικονομική ζωή και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας.

Δ. Υποβαλλόμενες προτάσεις των κατοίκων και επιχειρηματιών της Σκαλέτας Ρεθύμνου:

Με το παρόν υπόμνημά μας, υποβάλλουμε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται επί της “Τεχνικής Έκθεσης/ Υπονμνήματος τεκμηρίωσης αναφορικά με θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΜΠΕ με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»” του ΥΠΟΜΕ, αλλά και της γνωμοδοτικής του αρμοδιότητας, τις εναλλακτικές προτάσεις μας αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής του έργου στην περιοχή της Σκαλέτας. Πρόκειται για προτάσεις πλήρως τεκμηριωμένες, τεχνικά υλοποιήσιμες και διαπνεόμενες από οικονομικό ρεαλισμό, τις οποίες σας καλούμε να υιοθετήσετε, γνωμοδοτώντας παράλληλα αρνητικά επί της υιοθετούμενης από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών λύσης ως προς την περιοχή μας.

1η Πρόταση:  ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 815,43μ.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή της Σκαλέτας, εμμένουμε στην πρόταση που έχουμε ήδη υποβάλλει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για υπογειοποίηση της όδευσης του έργου σε μήκος 815,43 μ. Η κατασκευή ενός τέτοιου τεχνικού έργου ελαχιστοποιεί πλήρως τις δυσμενείς συνέπειες για το διαμορφωμένο ανθρωπογενές περιβάλλον στην περιοχή της Σκαλέτας και επιτυγχάνει όντως τον διακηρυγμένο στόχο της μελέτης περί «απεμπλοκής».

Όπως έχουμε ήδη εκθέσει αναλυτικά στις μελέτες και το υπόμνημα που υποβάλαμε στο πλαίσιο της πρώτης διαβούλευσης, η ύπαρξη μεγάλων αυτοκινητοδρόμων σε μια περιοχή όπου οι χρήσεις γης είναι αποκλειστικά κατοικία και τουρισμός, επιφέρει αλυσιδωτά μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, όπως την υποβάθμιση του αστικού και εξωαστικού τοπίου και των συνθηκών διαβίωσης,μέσω της ηχητικής και οπτικής όχλησης που δημιουργείται, της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.λπ. Για την άμβλυνση των ανωτέρω αρνητικών συνεπειών αναπτύσσονται, σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, υπόγειες οδικές αρτηρίες. Η λύση της υπογειοποίησης τμήματος του ΒΟΑΚ στη περιοχή της Σκαλέτας, είτε με την μέθοδο Cut & Cover, είτε με σήραγγα, θα συμβάλλει στην άμβλυνση των σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων που προκύπτουν από την προτεινόμενη υπέργεια χάραξη, περιορίζοντας παράλληλα αυτές μόνο στο στάδιο της κατασκευής του έργου. Η υπογειοποίηση τμήματος της οδού στη περιοχή της Σκαλέτας θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική της εξυγίανση και στην ενθάρρυνση ανάπτυξης συμβατών μεταξύ τους χρήσεων, που να οδηγούν στην αισθητική και λειτουργική της αναβάθμιση, αλλά και στη δυναμική αναζωογόνηση των μεικτών δραστηριοτήτων της περιοχής (τουρισμός και κατοικία). Λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη της τοπικής και ευρύτερης περιοχής με την υλοποίηση του έργου, αντισταθμίζεται η τυχόν προσαύξηση στο κόστος κατασκευής, λαμβανομένων υπόψη και των σημαντικά μειωμένων αναγκαίων απαλλοτριώσεων γης που συνεπάγεται αυτή η λύση.

Προτείνεται η διατήρηση της χάραξης που έχει επιλεχθεί από την εναλλακτική λύση 4 της Μ.Π.Ε. αλλά με την διαφοροποίηση της υπογειοποίησης τμήματος μήκους 815,43 μέτρων, από την χιλιομετρική θέση 71+644,57 έως 72+460. Το τμήμα αυτό διέρχεται σε υπόγεια θέση από το δομημένο τμήμα του οικισμού Σκαλέτα αμβλύνοντας σημαντικά τις δυσμενείς επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον που επισημαίνονται από την πρόταση της Μ.Π.Ε. (βλ. Εικόνα 5).

Eικόνα 5: πρόταση εναλλακτικής χάραξης του ΒΟΑΚ στη περιοχή Σκαλέτα, με κατασκευή Cut & Cover μήκους 815,43μ.

Η χάραξη δεν επηρεάζει άμεσα υφιστάμενα κτίσματα, ενώ οι επιπτώσεις και η όχληση θα είναι προσωρινές, αποκλειστικά κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου. Η αποκατάσταση των επικειμένων μετά το πέρας της κατασκευής, θα επαναφέρει την περιοχή στην αρχική της μορφή. Ομοίως και οι συνδετήριοι κάθετοι οδοί, μετά το πέρας της κατασκευής, θα επαναλειτουργήσουν με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Η ταχύτητα μελέτης είναι 130 χιλιόμετρα, η οποία θα προσαρμόζεται στους περιορισμούς που επιβάλλονται κατά την είσοδο – έξοδο από τις υπόγειες σήραγγες, υπό κανονικές ή έκτακτες συνθήκες.

Όπως προκύπτει από την Τεχνική Έκθεση των τοπογράφων μηχανικών – οδοποιών, το υψόμετρο της ερυθράς κυμαίνεται από 35,45μ. έως 30,34μ. από το επίπεδο της θάλασσας, επιτυγχάνοντας πλήρως αποδεκτή κλίση 0,63%. Η επιλεγείσα κλίση ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο της κλίσης (2,0%) που προτείνεται για το Cut & Cover μήκους 250μ. από το Υπουργείο. Τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν όμοια με αυτά της προτεινόμενης μελέτης.

2η Πρόταση: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 480μ.

Πέρα από την πρόταση για υπογειοποίηση της όδευσης του νέου ΒΟΑΚ σε μήκος 815,43 μέτρων, την οποία έχουμε ήδη υποβάλει προς όλους τους αρμόδιους φορείς και υπέρ της οποίας έχετε ήδη γνωμοδοτήσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμόν 125/2021 απόφασή σας, με το παρόν Υπόμνημά μας υποβάλλουμε και συμπληρωματική μελέτη των τοπογράφων μηχανικών – οδοποιών κ. Χ. Αποστόλου, Α. Αναστασίου και Γ. Πολυμενίδη, η οποία αφορά την υπογειοποίηση της όδευσης του νέου δρόμου σε μήκος 480 μέτρων περίπου. Η παραπάνω πρόταση, για την οποία συνυποβάλλεται πλήρης τεχνική μελέτη και συνοδευτική τεχνική έκθεση, έχει μετριασμένο κόστος κατασκευής σε σχέση με την πρόταση για την υπογειοποίηση των 815,43 μέτρων, ενώ παράλληλα διασώζει μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτησιών, αλλά και την υπό υλοποίηση μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. Ειδικότερα, στα πλαίσια άμβλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της χάραξης που έχει επιλεχθεί από την εναλλακτική λύση 4 της Μ.Π.Ε., όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, προτείνεται η υπογειοποίηση τμήματος μήκους 480,00 μέτρων, από την χιλιομετρική θέση 71+740,00 έως 72+220 (βλ. εικόνα 6).

Το τμήμα αυτό διέρχεται σε υπόγεια θέση από τις υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις του RETHYMNO MARE και SCALETA BEACH HOTEL, από την υπό ανέγερση τουριστική μονάδα ιδιοκτησίας ΓΕΤΕΞ A.E., καθώς και από το εγκεκριμένο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στον οικισμό Πρίνος, Μυλοποτάμου Ρεθύμνης (απόφαση Νομάρχη 5157/18-11-1998 – ΦΕΚ.1076/Δ/1998), όπου ανάντη του δρόμου υπάρχουν υλοποιημένες εξοχικές κατοικίες. Η πρόταση αυτή, που αφορά στην κατασκευή ενός σαφέστατα μικρότερου σε μήκος τεχνικού έργου υπογειοποίησης σε σχέση με την πρόταση Δ1, επιλύει πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται από την εναλλακτική λύση 4 της Μ.Π.Ε. και την προτεινόμενη εναλλακτική χάραξη στα πλαίσια διερευνητικών λύσεων του Υπουργείου, στο δομημένο τμήμα του οικισμού Σκαλέτα, ενώ οι επιπτώσεις και η όχληση θα είναι αποκλειστικά προσωρινές, περιοριζόμενες στην διάρκεια της κατασκευής του έργου. Η αποκατάσταση των επικειμένων μετά το πέρας της κατασκευής θα επαναφέρει την περιοχή στην αρχική της μορφή. Ομοίως και οι συνδετήριοι κάθετοι οδοί, μετά το πέρας της κατασκευής, θα επαναλειτουργήσουν με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Η ταχύτητα μελέτης είναι 130 χιλιόμετρα, η οποία θα προσαρμόζεται στους περιορισμούς που επιβάλλονται κατά την είσοδο – έξοδο από τις υπόγειες σήραγγες, υπό κανονικές ή έκτακτες συνθήκες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, το υψόμετρο της ερυθράς κυμαίνεται από 34,85μ. έως 31,84μ. από το επίπεδο της θάλασσας, επιτυγχάνοντας πλήρως αποδεκτή κλίση 0,63%. Η επιλεγείσα κλίση ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο της κλίσης (2,0%) που προτείνεται για το Cut & Cover μήκους 250μ. από το Υπουργείο, πράγμα που συνεπάγεται ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνεπειών μέσω της σημαντικής ελάττωσης των εκπεμπόμενων ρύπων. Τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου παραμένουν όμοια της προτεινόμενης μελέτης και παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο 5.

Σημειώνουμε εμφατικά ότι όπως καταδεικνύει τόσο η αρχική όσο και η συμπληρωματική μελέτη της ομάδας των τοπογράφων μηχανικών – οδοποιών, το μοναδικό μειονέκτημα της πρότασης Δ1 (υπογειοποίηση τμήματος μήκους 815,43μ.) και της πρότασης Δ2 (υπογειοποίηση τμήματος μήκους 480,00μ.)  είναι το αυξημένο κόστος κατασκευής σε σχέση με την προκρινόμενη από την ΜΠΕ ή από το συμπληρωματικό Υπόμνημα του ΥΠΟΕΜΕ λύση. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά,  οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη, γίνεται αντισταθμίζεται πλήρως η τυχόν προσαύξηση στο κόστος κατασκευής. Η πρόκριση της υπογειοποίησης της χάραξης στη Σκαλέτα, είτε σε τμήμα 815,43μ., είτε σε τμήμα 480,00μ. ενισχύεται από τα λοιπά, σοβαρότατα μειονεκτήματα της προκρινόμενης είτε από την ΜΠΕ είτε από το συμπληρωματικό Υπόμνημα του ΥΠΟΜΕ λύσης, καθώς πρόκειται για λύσεις με βαρύτατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (κατακερματισμός τοπίου, έντονη οπτική και ηχητική όχληση σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τη θάλασσα, πλήρης καταστροφή του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αυξημένες εκπομπές αερίων ρύπων κ.ά.), τυχόν υιοθέτηση των οποίων συνεπάγεται τον τερματισμό σημαντικών τουριστικών επενδύσεων, αλλά και το κλείσιμο υφιστάμενων μονάδων, την απώλεια κατοικιών κ.λπ.

Ενόψει όλων των ανωτέρω και λαμβανομένων υπόψη των μελετών που σας υποβάλλουμε, σας καλούμε να υπερασπιστείτε την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την τουριστική δραστηριότητα στα βόρεια του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και να παραμείνετε συνεπείς με την προηγούμενη γνωμοδότησή σας, με την οποία εισηγηθήκατε την κατασκευή τεχνικού έργου υπογειοποίησης της όδευσης του νέου ΒΟΑΚ για μήκος πολύ μεγαλύτερο των 250 μέτρων που προτείνει σήμερα το Υπουργείο. Θεωρούμε δε ότι έστω η νέα, αναθεωρημένη μας πρόταση, για περιορισμό του Cut and Cover στα 480 μέτρα μήκος, θα πρέπει να γίνει άνευ ετέρου δεκτή.

Σας καλούμε να γνωμοδοτήσετε αρνητικά επί της αναρτημένης στη δημόσια διαβούλευση “Τεχνικής Έκθεσης/ Υπομνήματος τεκμηρίωσης αναφορικά με θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΜΠΕ με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»” του ΥΠΟΜΕ, τουλάχιστον στο μέτρο που αφορά την πρόταση του Υπουργείου για την περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου.

Συνημμένα συνυποβάλλουμε:

  1. Την Τεχνική Έκθεση και τον φάκελο της Τεχνικής Μελέτης των τοπογράφων μηχανικών – οδοποιών Χ. Αποστόλου, Α. Αναστασίου και Γ. Πολυμενίδη.
  2. Την οικοδομική άδεια της ΓΕΤΕΞ Α.Ε. για το ακίνητο που ρυμοτομείται από την προτεινόμενη χάραξη, εντός του οποίου υλοποιείται ήδη μεγάλη τουριστική επένδυση.
  3. Το εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα της επένδυσης της ΓΕΤΕΞ Α.Ε.
  4. Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση της ΓΕΤΕΞ Α.Ε.
  5. Πλήρεις χαρτογραφικές απεικονίσεις των προτεινόμενων από εμάς λύσεων.
  6. Τον πλήρη φάκελο της πρότασής μας που σας υποβάλαμε ήδη στο πλαίσιο της 1ης διαβούλευσης, ήτοι το Υπόμνημά μας, την Περιβαλλοντική Έκθεση του περιβαλλοντολόγου κ. Ν. Παπαδόπουλου και την αρχική τεχνική πρόταση της ομάδας των τοπογράφων, με τις χαρτογραφικές της απεικονίσεις.

Αθήνα, 11-07-2022

Με εκτίμηση,

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Μάριος Χαϊνταρλής
Δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΑΜ ΔΣΑ 14135)
Καθηγητής Δικαίου Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος–Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
πριν 2 έτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε