- 0Votes
- 0Responses
Οριοθέτηση
Συμμετοχή στη διαβούλευση για το ρέμα της Πικροδάφνης
Θα ήθελα από την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι στη διαβούλευση δεν συμμετέχω ως ειδικός, συνταξιούχος δάσκαλος είμαι, αλλά ως κάτοικος του Δήμου Αγίου Δημητρίου από το 1972, που έχει την τύχη το σπίτι του να βρίσκεται δίπλα στο ρέμα.
Αισθάνομαι τυχερός γιατί δεν βλέπω το ρέμα μόνο ως αγωγό που μεταφέρει τα νερά της βροχής στη θάλασσα. Σπουδαία και σημαντική λειτουργία που πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα. Το βλέπω κυρίως ως ένα τόπο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ.
Δυστυχώς όμως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έβλεπαν τα ρέματα ως αγωγούς, τα έθαψαν και τα έκαναν δρόμους και οικόπεδα. Το μοναδικό που στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται ακόμη σε φυσική μορφή είναι το ρέμα της Πικροδάφνης. Και μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Δυστυχώς και αυτή η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος που έχω στα χέρια μου δεν ξεφεύγει από τις προηγούμενες κυβερνητικές πρακτικές. Τα προτεινόμενα έργα που διαβάζω στην Τεχνική Έκθεση θα μεταβάλουν την φυσική του μορφή και θα το μετατρέψουν σε έναν αγωγό ανοιχτού τύπου. Πρόοδος;
Η οικιστική επέκταση των προηγούμενων δεκαετιών έφερε μεγάλες πιέσεις στο ρέμα. Τα αποσπασματικά, χωρίς όραμα ρυμοτομικά σχέδια και οι πρόχειρες πολεοδομικές μελέτες από τους Δήμους το τραυμάτισαν σοβαρά. Οι ανεξέλεγκτες ρίψεις μπαζών και οι καταπατήσεις από τους πολίτες περιόρισαν την κοίτη του. Τα μεγαλεπήβολά σχέδια αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δήθεν δεν τους ενδιέφερε το πουλί αλλά το παιδί, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.
Σε πείσμα όμως όλων το ρέμα είναι ακόμη εδώ και μας ξαφνιάζει με την ομορφιά του. Όσοι βεβαίως θέλουν να την δουν γιατί κάποιοι έχουν μάθει να βλέπουν μόνο σκουπίδια.
Τι απομένει σε μας;
Να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε.
Χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις;
Χρειάζεται. Τέτοιες όμως που θα αποκαθιστούν τη φυσική ομορφιά και θα στηρίζουν τη λειτουργία του.
Σε πρώτη φάση να καθορίσουμε τα όρια στο σύνολό του. Θα πρέπει να τείνουν ώστε να ταυτιστούν με τα ιστορικά όρια, όπως αυτά αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του 1939.
Να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα στα όρια του ρέματος. Οι ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας να αποζημιωθούν με γρήγορες διαδικασίες.
Να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για να ρυθμιστεί η απορροή των νερών της βροχής από τον οικιστικό ιστό προς το ρέμα. Η ανεξέλεγκτη και με ακατάλληλους τρόπους είσοδος των νερών στο ρέμα δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Καλές πρακτικές προς μίμηση υπάρχουν. Αποκατάσταση ποταμών στην Γερμανία. Μετατροπή καναλιού σε ποταμό στην Σιγκαπούρη. Αποκάλυψη ρεμάτων στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στις ΗΠΑ, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με νέες τεχνικές και σεβασμό στο περιβάλλον να αναδείξουν τα υδάτινα στοιχεία των πόλεων.
Αντίθετα στην δική μας περίπτωση από ότι διαβάζω στην Τεχνική Έκθεση προτείνονται περιττά και ακατάλληλα έργα. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα που θα γίνουν κοντά στη πεζογέφυρα της οδού Ευρυτανίας. Προτείνονται έργα προστασίας ποδός με συρματοκιβώτια σε διάφορα ύψη, όταν τα πετρώματα που υπάρχουν είναι αδιαπέραστα, αδιάβρωτα και βρίσκονται εκεί χιλιάδες χρόνια. Προκαλώ οποιονδήποτε επιστήμονα να περπατήσουμε μέσα στο ρέμα και να μου εξηγήσει την αναγκαιότητα της παρέμβασης. (Διατομή από 184 μέχρι 199)
Φαντάζομαι το ρέμα ως ένα πράσινο ποτάμι που διασχίζει το γκρι της πόλης, ενώνει το βουνό με τη θάλασσα και απαιτεί από εμάς να το διαφυλάξουμε στη φυσική του μορφή. Οι μέχρι τώρα πρακτικές των κυβερνώντων δεν επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος. Για οτιδήποτε άσχημο συμβεί στο μέλλον δεν θα φταίει η κακή μας μοίρα, θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σχολίασε