Ελεύθερη Συμμετοχή

 • 0Votes
 • 0Responses
Voting has ended.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ με την εκπαίδευση στην Ανθεκτικότητα ( Resilience)

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ μέσω της  εκπαίδευσης στην Ανθεκτικότητα ( Resilience

Με τις Μαγδαληνή Αγραφιώτη, MA AAMFT, Ψυχολόγος/Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτις στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχικής Υγειας Η ΑΝΟΙΞΗ, www.myanoixi.gr

Φανή Πασσιά, Διεθύντρια και Ε.Υ του Κέντρου,  Koινωνιολόγος/Σύμβουλος Οικογένειας και Σχέσεων

Γενικές Πληροφορίες του Προγράμματος

Ο πρόσφατος κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2   έφερε στην επιφάνεια την ήδη υπαρκτή ανάγκη για Στήριξη των  Επαγγελματιών Υγείας. Είχαμε ήδη εκπονήσει το Πρόγραμμα Φροντίδας Εαυτού, Εκπαίδευση στην Ανθεκτικότητα από  τον Οκτώβριο 2019 επειδή είχαμε αφουγκραστεί   πολλούς  ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους με συναφή επαγγέλματα να εκφράζουν την ανάγκη για ψυχολογική και  κοινωνική στήριξη.

Ανθεκτικότητα είναι όρος Ψυχολογίας και σημαίνει την  ικανότητα να επανέρχεται κάποιος γρήγορα από τις δυσκολίες, ( the capacity to recover quickly from difficulties; Toughness) . Συνίσταται σε χαρακτηριστικά όπως ότι :

 • Συνειδητοποιούν την ψυχολογική τους κατάσταση.
 • Έχουν τις δεξιότητες να επανέρχονται στην ψυχραιμία
 • Δέχονται να δίνουν και να παίρνουν κοινωνική στήριξη
 • Εχουν ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Εμπιστεύονται τον εαυτό τους ότι θα τα βγάλουν πέρα
 • Εχουν Ενσυναίσθηση προς εαυτό και άλλους

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια το φαινόμενο της Επαγγελματικής Εξουθένωσης  (professional burnout). Σύμφωνα με το Mayo clinic ορίζεται ως εξής: “Job burnout is a special type of work-related stress — a state of physical or emotional exhaustion that also involves a sense of reduced accomplishment and loss of personal identity. Ιt is not  a diagnosis”. Οι συνέπειες στους εργαζόμενους είναι σημαντικότατες στην ψυχική, σωματική υγεία καθώς και στην λειτουργικότητα ως προς τους  άλλους ρόλους τους, όπως ο γονεϊκός τους ρόλος. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική και η ψυλογική υποστήριξη είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας  της επαγγελματικής εξουθένωσης  η οποία  εκφράζεται με οικονομικά και άλλα μέτρα, είναι άκρως σημαντική. Ωστόσο, χρειάζεται να ακούσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ωφέλειες

Οι ωφέλειες που μπορούν να προκύψουν από την εξειδικευμένη  ψυχολογική (εξ αποστάσεως τώρα) στήριξη θα έχουν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Αυξάνει το αίσθημα δικαίου, μαθαίνουν καινούριες συναισθηματικές  και τους καθιστά ικανούς να επανέλθουν  στα προηγούμενα ή και σε βελτιωμένα επίπεδα λειτουργικότητας.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό, ακριβώς επειδή  η Κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο. Θα έχει, θεωρούμε, θετικές συνέπειες σε όλον τον Ελληνικό πληθυσμό δεδομένου ότι η αύξηση της Ενσυναίσθησης έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα: ατομικά, οικογενειακά, κοινωνικά. Ευελπιστούμε ότι  θα ωφεληθεί γενικότερα η Ελληνική Κοινωνία με την στόχευση της ανάπτυξης μιας νέας κουλτούρας, από το «εγώ» στο «εμείς».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ δείτε την επισύναψη


Σχετικό υλικό
 •      
 • 0
  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
  Loading...
  πριν 2 έτη

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  Σχολίασε