< Όλες οι δράσεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: 2ημερο εκδηλώσεων στα Χανιά

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. ​Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Θέατρο 104 και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιούν  2ημερο εκδηλώσεων στα Χανιά, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018.

  • Το Σάββατο 24 Νοέμβρη, ώρα 20.00, στο θέατρο “YOUCA”, Καραϊσκάκη 76, την παράσταση – θεατρικό μονόλογο  «MAIDen» του Γιώργου Νικολαΐδη, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου.

 Η παράσταση- θεατρικός μονόλογος “MAIDen” είναι βασισμένη στο πρώτο μέρος του  “Maid Mom Made Mermaid”, που είναι  το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Γιώργου Νικολαΐδη που αποτελείται από τρία μέρη και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Σοκόλη. Έχοντας την αιγίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Η “MAIDen” κυοφορεί  ένα παιδί που δεν θέλει, σε ένα σπίτι που δεν θέλει, σε ένα κόσμο που δεν θέλει. Μονολογεί, παραληρεί, φωνάζει, ερωτεύεται, γκρεμίζει και φτιάχνει από την αρχή τον κόσμο, κρατώντας ένα δίσκο περιμένοντας να ξυπνήσει η κυρία της για να πάρει το πρωινό της. Σύζυγος, εργαζόμενη, μάνα, κόρη, δούλα, ερωμένη…. Μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία της ζωής της, στα όρια του πραγματικού με το φανταστικό, στα όρια του χρόνου που πιέζει γι’ αποφάσεις, αλλαγές και ταυτότητα. Ανάμεσα στη βιολογική υπόσταση και την κοινωνική εικόνα, υπάρχει ένα σημείο που η ηρωίδα είναι ο εαυτός της; Πώς μπορεί να εκφραστεί αυτός ο “εαυτός”; Τι ευθύνες μπορεί να πάρει; Και η ζωή συνεχίζεται…

 *Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.

 

  • Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 19:00 – 22:00  ένα τρίωρο κινηματογραφικό αφιέρωμα, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με τις ταινίες:

19:15  –  20:00

  • Άκου / Listen _ Σκηνοθεσία: HamyRamezan , RunganoNyoni / Διάρκεια 13΄

Μια ξένη γυναίκα σε burqa φέρνει τον μικρό της γιο σε ένα αστυνομικό τμήμα της Κοπεγχάγης για να ξεφύγει από τον καταχρηστικό της σύζυγο, όμως ο μεταφραστής που την έχει αναλάβει, φαίνεται απρόθυμος να μεταδώσει την αληθινή έννοια των λέξεών της στην αστυνομία, καταστρέφοντας έτσι την αλήθεια της τρομερής κατάστασης.

  •  Ο Δρόμος για το Σπίτι / The Way Home _ Σκηνοθεσία: Begonia Randhav / Διάρκεια  13΄

Αφού καταφέρνουν να αποδράσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους, η Σαμπά καταλήγει σε νοσοκομείο στη Σουηδία. Η μητέρα της είναι άρρωστη και ο μικρός της αδερφός βρίσκεται σε σύγχυση. Αργά αλλά σταθερά , ο κόσμος καταρρέει γύρω της, ενώ ο χρόνος της τελειώνει. Η Σαμπά πρέπει να διαλέξει : θα μείνει με την οικογένεια της και θα γυρίσει πίσω στον πόλεμο ή θα αποδράσει μοναχή της και θα ζήσει σαν μετανάστης χωρίς χαρτιά σε μια ξένη χώρα;

  •  Η Επόμενη Μέρα / The Day After _ Σκηνοθεσία : Δημήτρης Χριστοδούλου / Διάρκεια 16΄

Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας; Είναι η εσωτερίκευση της οικονομικής κρίσης; Μα εδώ ο σκηνοθέτης έχει εμπνευστεί από ένα ζευγάρι με αστικό τρόπο ζωής για να μας πει ένα ξεκάθαρο όχι. Μήπως αποτελεί σύμπτωμα ή αρνητικό προνόμιο της μιας ή της άλλης κοινωνικής τάξης; Μέσα από την ταινία διαπιστώνουμε πως το σύμπτωμα είναι διαταξικό. Εκείνοι που ίσως αλλάζουν είναι οι όροι. Υπάρχει συμψηφισμός της γυναικείας κακοποίησης, μέσω της ενστικτώδους λεκτικής ανταπόδοσης με λέξεις που χτυπούν σαν πέτρες; Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα τέτοιου ισολογισμού!

 20:00 – 20:15 Διάλειμμα

20:15 – 21:55

Ξαδέλφες  / Primas  _Σκηνοθεσία :  Laura Bari   / Διάρκεια 100′

Το Primas είναι το υποβλητικό πορτρέτο δυο ξαδέρφων της Rocio  και  της  Aldana, εφήβων της Αργεντινής, οι οποίες μετά από εξευτελιστικές πράξεις βίας που διέκοψαν την παιδική τους ηλικία, θα απελευθερωθούν από τις σκιές του παρελθόντος . Δυο ξαδέλφες που μεγαλώνουν σε διαφορετικές χώρες και περνούν την εφηβεία τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα του σκληρού τους παρελθόντος. Εξασκούνται στον χορό, στο θέατρο, στα ακροβατικά, στις οπτικές τέχνες. Ώσπου να γνωριστούν, το σώμα τους έχει μάθει να εκφράζει όσα εμποδίζει το φράγμα της γλώσσας, ενώ οι δυο τους καταφέρνουν να αντισταθμίζουν την απόγνωση με την ομορφιά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *