< Όλες οι δράσεις
Δράση

Με την «Ντόλυ Μπελ» του Κουστουρίτσα συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Βαλκανικό Κινηματογράφο, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

beenhere ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ!

 Με την ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, «Θυμάσαι τη Ντόλυ Μπελ;» συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Βαλκανικό Κινηματογράφο, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ώρες προβολών: 20.00 – 22.00 & 22.00 – 24.00.  

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Θυμάσαι τη Ντόλυ Μπελ; (1981) 106′

Σκηνοθεσία: Εμίρ Κουστουρίτσα

Ηθοποιοί: Σλάβκο Στίματς, Σλόμποντανν Αλιγκρούντιες , Λιλιάνα Μπλαγκόγιεβιτς , Μίρα Μπάνιατς , Πάβλε Βούγισιτς.

Σενάριο: Αμπντουλάχ Σιντράν

Φωτογραφία: Βίλκο Φίλατς

Μουσική: Ζόραν Σιμιάνοβιτς

Ένα κωμικό και συνάμα κριτικό χρονικό που εξελίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 στο Σεράγεβο, μια πόλη που διατηρεί τα παλιά ήθη και έθιμα, αν και είναι κοντά στις δυτικές επιδράσεις. Ο νεαρός Ντίνο, έχει φιλόδοξα όνειρα, αντιμετωπίζει όμως καθημερινά τη σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων. Από τη μια ο δογματικός πατέρας, απόμαχος αγωνιστής και κομμουνιστής, και από την άλλη ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που εκφράζεται με τις μηχανές, τη ροκ μουσική, τα είδωλα και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Ο Ντίνο συχνάζει στην πολιτιστική λέσχη, ασχολείται με την ύπνωση, εξομολογείται τις ανησυχίες του στη Ντόλλυ Μπελ, μια αγαθή πόρνη που φιλοξενεί για λίγο σπίτι του, και προσπαθεί συνδυάζοντας αυτά τα ερεθίσματα να φτιάξει τη δική του κοσμοθεωρία. Στο τέλος θα ψιθυρίσει: «Κάθε μέρα με κάθε τρόπο γίνομαι καλύτερος.» Η εποχή που έρχεται ανήκει σ’ αυτόν και τη γενιά του.

Το «Θυμάσαι τη Ντόλλυ Μπελ;» είναι μια νοσταλγική ταινία γεμάτη αγάπη, τρυφερότητα, χιούμορ και φρεσκάδα. Είναι φανερές οι επιδράσεις του Ρενουάρ, του Βιγκό, του Φόρμαν, του Γίρι Μέντζελ (δασκάλου και σκηνοθέτη), του ιταλικού νεορεαλισμού και της γαλλικής νουβέλ-βαγκ, επιδράσεις που ο Κουστουρίτσα έχει αφομοιώσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Η θαυμάσια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική σάτιρα, τη λυρική περιγραφή της εφηβείας και την απεικόνιση μιας εποχής, δίνει στην ταινία ένα ξεχωριστό χρώμα, που δίκαια οδήγησε στη βράβευσή της στο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *