< Όλες οι δράσεις
Δράση

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Καθηγήτριας Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μαρίας Ευθυμίου, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ώρα 19.00

beenhere ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ!

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η ΙΛΑΕΚ και η Επιτροπή ΧΑΝΙΑ 1821- 2021

διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Καθηγήτριας Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μαρίας Ευθυμίου, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά,

«Ρίζες και Θεμέλια» Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού

την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ώρα 19.00.

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Ευαγγελία Σερδάκη-Χιωτάκη, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Α.Ε.Κ.

Στη εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Σοφία Μαλανδράκη, Εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρος της Επιτροπής για τον «Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021» στην Π.Ε. Χανίων.

Σύνδεσμος για την παρουσίαση:

https://zoom.us/j/91230469824?pwd=dGtNN2lZelppTWh4VnBiWk4rTVVkQT09

Passcode: 232582

Η συγγραφέας έχει αδιαμφισβήτητη προσφορά στην επιστήμη της Ιστορίας στη διαχρονία της και διαγράφει μακρά διαδρομή στα ελληνικά γράμματα. Με το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τον Ελληνισμό από τις απαρχές του μέχρι σήμερα και ταξιδεύει στο χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάσταση τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Οι διοργανωτές, τηρώντας όλα τα μέτρα που η Ελληνική Πολιτεία θέτει για την προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημίας, σας προσκαλεί σε μια συνάντηση που θα φωτίσει θέματα όπως αυτή της σχέσης ισχύος της γλώσσας και της ισχύος του κράτους, της ορθογραφίας των λέξεων στην ελληνική γλώσσα και της δομικής σχέσης με την έννοιά τους, της ενδιαφέρουσας συνάντησης της λατινικής με την ελληνική. Στη διαδικτυακή συνάντηση αυτή θα απαντηθούν ερωτήματα όπως ο ρόλος της ελληνικής σε θέματα διοίκησης και παιδείας, οι συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση του Γένους, οι προσωπικότητες που συγκινούν με το ήθος και την αφοσίωσή τους στον συνολικό εθνικό στόχο που έθεσε ο Αγώνας, οι επιρροές της Επανάστασης στη μετέπειτα ζωή της Ελλάδας.

Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *