< Όλες οι δράσεις
Δράση

Παρουσίαση Ρεζίς Ντεμπρέ, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

beenhere ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ!

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Τοπική Επιτροπή Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ. Ν. Καζαντζάκη, ο Ελληνο – γαλλικός Σύλλογος Χανίων και το Περιοδικό και οι Εκδόσεις Έρεισμα, παρουσιάζουν τον Ρεζίς Ντεμπρέ, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 7.30 μ.μ., στο 2ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Για το βιβλίο του Ρεζίς Ντεμπρέ «Εξηγώντας τη δημοκρατία στην κόρη μου» θα μιλήσει η φιλόλογος Ρούλα Βουράκη και για το «Εγκώμιο των συνόρων»  ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Στέλιος Ροζάκης.

Για τον Ρεζίς Ντεμπρέ θα μιλήσει ο πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιου του Βερολίνου Χάρης Μπίσιας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Εκδότης Χρήστος Μαχαιρίδης.

Παρέμβαση θα κάνει ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ. Νίκου Καζαντζάκη, Σήφης Μιχελογιάννης.

Αποσπάσματα των βιβλίων θα διαβάσει η φιλόλογος και ηθοποιός Μυρτώ Δρακάκη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Ρεζίς Ντεμπρέ.

ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ. Γάλλος φιλόσοφος και θεωρητικός του μαρξισμού, ήρθε από πολύ νέος σε επαφή με τους Φιντέλ Kάστρο, Τσε Γκεβάρα, Σαλβαδόρ Aλλιέντε και Φρανσουά Mιτεράν. Yπήρξε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου για επτά χρόνια. Ένα εγκωμιαστικό άρθρο του Ντεμπρέ για την Kούβα στάθηκε η αφορμή, να επισκεφθεί τη χώρα έπειτα από πρόσκληση του Φιντέλ Kάστρο. Eκεί γνωρίστηκε με τον Tσε Γκεβάρα και πέρασε δέκα χρόνια στη Λατινική Aμερική πολεμώντας στο πλευρό του. Στη Bολιβία συνελήφθη από τις αρχές και καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια φυλακή. Ελευθερώθηκε μετά από πέντε χρόνια, το Δεκέμβριο του 1970, χάρη στην παρέμβαση, μεταξύ άλλων, των Nτε Γκωλ, Aντρέ Mαλρώ και Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Ήταν ένας από τους λίγους διανοούμενους της Δύσης που εναντιώθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και έγραψε στην εφημερίδα «Le Monde» δύο άρθρα, «Πολεμική Μηχανή» και «Γράμμα ενός ταξιδιώτη από το Κόσσοβο», όπου καυτηρίαζε με έντονο τρόπο τη στάση της Δύσης στο συγκεκριμένο πόλεμο. H ταραχώδης ζωή του υπήρξε η βάση για αρκετά από τα βιβλία του με κυριότερα τα Les Masques (1988), Louis (1996) και Par amour de l`art (1998). Στο βιβλίο του με τίτλο «Εξηγώντας τη δημοκρατία στην κόρη μου» ο Ρεζίς Ντεμπρέ συνομιλεί με την κόρη του για την δημοκρατία. Ένας διάλογος  ανάμεσα σε έναν μεσήλικο, πρώην μαρξιστή και σημερινό υποστηρικτή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με μετριοπαθείς σοσιαλιστικές πεποιθήσεις και αντιαμερικανικό πνεύμα, και μια έφηβη που αμφιβάλλει για τη δημοκρατία. Αυτή δεν βλέπει σε τι χρησιμεύουν τα εθνικά σύμβολα της δημοκρατίας, η αστυνομία, οι νόμοι για τους μετανάστες, οι ανδροκρατούμενοι πολιτικοί θεσμοί. Τα έχει απομυθοποιήσει όλα αυτά. Εκείνος προσπαθεί να σώσει το δημοκρατικό όραμα, απομυθοποιώντας τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν οι νεαροί πολίτες από τη δημοκρατία. Στο βιβλίο του με τίτλο  «Εγκώμιο των συνόρων» ο Ντεμπρέ υπερασπίζεται πρωτίστως την έννοια του συνόρου ως μια νοητική και ηθική αναγκαιότητα. Τα σύνορα, για τον Ντεμπρέ, είναι αυτά που δίνουν νόημα στον κόσμο. «Πως ριζώνεις; Πως βάζεις τάξη στο χάος; Πως διαμορφώνεις έναν τόπο ξεκινώντας από ένα ακαθόριστο χώρο; Χαράσσοντας μια γραμμή. Ξεχωρίζοντας ένα εντός και ένα εκτός». 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *