• 0Votes
  • 0Responses
Voting has ended.

Ιδέα: Πράσινη εφαρμογή για την προώθηση της ανακύκλωσης

Rate this post

H εφαρμογή είναι open-source κινητή εφαρμογή που αποσκοπεί στην προώθηση της πρακτικής της μείωσης κατανάλωσης, ανακύκλωσης προϊόντων και επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων(reduce, reuse, recycle).

Το διάχυτο σύστημα λογισμικού επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός συστήματος με χρήση εφαρμογής που θα  λειτουργεί  σε έξυπνη κινητή συσκευή με έξυπνο σύστημα Android και ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης που θα επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , Μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση (3Rs), αποδοτικότητα των πόρων, είναι η βάση για Βιώσιμη  Διαχείριση αποβλήτων. Μέχρι το 2050, το 68,7% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε αστικές περιοχές.

Επιπλέον, η αλματώδης ανάπτυξη των κινητών συσκευών έχει οδηγήσει στη δυνατότητα συλλογικής προώθησης καλών πρακτικών στα σημερινά περιβαλλοντικά επιβαρυμένα αστικά κέντρα.

Με γνώμονα λοιπόν τα 3R, που σύμφωνα και με τον ΟΗΕ είναι η βάση για βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να κάνει Recycle, οπότε και θα του εμφανίζεται ο χάρτης της πόλης των Τρικάλων όπου και θα μπορεί να βλέπει τα διάφορα σημεία ανακύκλωσης ανά προϊόν, να κάνει Reuse «ανεβάζοντας» στο σύστημα όπου προηγουμένως έκανε εγγραφή ή σύνδεση, το/τα αντικείμενα που εκείνος δεν χρειάζεται/δεν χρησιμοποιεί πια και να τα χαρίσει, ώστε κάποιος άλλος χρήστης που μπορεί να τα χρειάζεται να μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει. Τέλος θα μπορεί να κάνει Reduce, αντλώντας διάφορες ιδέες για συνταγές με τρόφιμα και προϊόντα που έχει στο ψυγείο του ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν πριν λήξουν(υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες αυτού του τύπου (π.χ. http://www.supercook.com/#/recipes ), αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον πολίτη να αποκτήσει οικολογική νοημοσύνη, μειώνοντας το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τελικά ολόκληρης της πόλης του συνολικά.

Τα παραπάνω έχουν ήδη υλοποιηθεί σε υπαρκτή εφαρμογή η οποία βρίσκεται στο github στη διεύθυνση https://github.com/megafrou/RRR

Μελλοντικά, στην ίδια πλατφόρμα, ο πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στη γενικότερη ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης του, αναφέροντας μέσω της εφαρμογής τυχόν προβλήματα κατά τη συλλογή(όπως σταθμευμένα αυτοκίνητα μπροστά από κάδους απορριμμάτων, κατεστραμμένοι κάδοι κτλ) ή να δηλώνει την πρόθεσή του για ρήψη αντικειμένων μεγάλου όγκου(όπως παλιοί καναπέδες, μπάζα κτλ) προκειμένου να ενημερωθεί η δημοτική υπηρεσία και να ορίσουν συγκεκριμένη μέρα και τοποθεσία για τη συλλογή τους ώστε να μη διαταραχθεί η υπόλοιπη καθιερωμένη διαδικασία συλλογής σκουπιδιών.

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
πριν 6 έτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολίασε