• 0Votes
  • 1Response
Voting has ended.

Πρόταση: Web υπηρεσία ατομικής θυρίδας πιστοποιητικών σε δημόσιο cloud storage

Rate this post

Η ιδέα προέκυψε μετά από αιτήματα πολιτών μέσω της φόρμας επικοινωνίας στη διοικητική δημοτική ιστοσελίδα με σκοπό την έκδοση και την αποστολή σε αυτούς πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή ληξιαρχικών πράξεων.
Με το ηλεκτρονικό αίτημα όμως προκύπτει το κενό της πιστοποίησης του αιτούντος. Ξεπερνώντας προσπάθειες του παρελθόντος για εγγραφή μελών δημοτών στην δημοτικές ιστοσελίδες οι οποίες δεν έτυχαν ικανοποιητικής αποδοχής, έπρεπε να ανακαλύψουμε τρόπο ώστε η βεβαίωση, το πιστοποιητικό ή η ληξιαρχική πράξη να φθάνει άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο αποκλειστικά όμως στη διαχείριση του αιτούντος.
Η λύση που σκεφτήκαμε είναι η εξής:
Μετά την απόδοση του ΑΦΜ σε κάθε νέο πολίτη (ή του ΑΜΚΑ σε κάθε νεογέννητο), να δημιουργείται μια ατομική θυρίδα πολίτη σε δημόσιο cloud storage για όλη τη διάρκεια ζωής του. Αυτή η θυρίδα θα είναι προσβάσιμη με τους κωδικούς taxis (για την πρώτη περίπτωση) οπότε ικανοποιείται η δικλίδα της ταυτοποίησης εισόδου στο περιεχόμενό της αποκλειστικά από τον δικαιούχο της. Η θυρίδα θα διατηρεί εσαεί τα εισερχόμενα πιστοποιητικά στην ηλεκτρονική τους μορφή.
Έγγραφα που δεν αλλάζουν όπως η ληξιαρχικές πράξεις θα εισάγονται άπαξ, μόνο την πρώτη που θα απαιτηθούν και θα είναι εκεί προσβάσιμες από τον πολίτη ισοβίως. Θα αντικαθίστανται μόνο σε ενδεχόμενη μεταβολή (μετά από δικαστική απόφαση). Έτσι δεν πρόκειται να απασχολήσει ξανά την όποια υπηρεσία ποτέ στο μέλλον για την επανέκδοση.
Έγγραφα που αλλάζουν μακροπρόθεσμα όπως η οικογενειακή κατάσταση ή ακόμη και έγγραφα που απαιτούνται επικαιροποιημένα όπως η βεβαίωση μονίμου κατοικίας θα είναι δυνατή η εισαγωγή τους από τις υπηρεσίες στην συγκεκριμένη προσωπική θυρίδα του πολίτη με ένα απλό ηλεκτρονικό αίτημα που θα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η υπηρεσία θα το προωθεί μέσω μιας φόρμας,  ενδεχόμενος στα πρότυπα αποστολής των email, με πιθανή διεύθυνση θυρίδας το ΑΦΜ και συνημμένο το αιτούμενο δικαιολογητικό. Η πρόσβαση στην προσωπική θυρίδα με τη χρήση των ατομικών κωδικών του taxis προεξοφλεί την πρόσβαση στο πιστοποιητικό μόνο από τον καθ’ ύλη ενδιαφερόμενο.
Ο αιτών μετά την είσοδο στην ατομική του θυρίδα θα μπορεί να τσεκάρει τα πρόσφατα εισερχόμενα ή παλαιότερα μη μεταβαλλόμενα πιστοποιητικά και να δημιουργεί ένα link (download) προς αυτά το οποίο θα μπορεί να κοινοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία που του τα ζήτησε και θα τα παρέδιδε σε μορφή χάρτου έτσι ή αλλιώς. Εξυπακούεται ότι ο πολίτης δεν θα έχει δικαιώματα μεταβολής ή upload υλικού στη θυρίδα που θα έβαζαν σε κίνδυνο την αλλοίωση των έγγραφων.
Η θυρίδα θα μπορεί να φιλοξενεί έγγραφα από όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Ποινικό μητρώο από τις δικαστικές υπηρεσίες, πιστοποιητικό τύπου Β από τον στρατό, ακόμη και εν ημερότητες που έχουν σχέση με τις συναλλαγές με δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...
πριν 7 έτη

Ένα σχόλιο

  1. Μόνιμος σύνδεσμος στο σχόλιο
    Περτσελάκης Μηνάς

    Αυτό λίγο-πολύ γίνεται μέσω ΚΕΠ και της εθνικής πύλης ERMIS (ermis.gov.gr). Προφανώς έχει αρκετό δρόμο για να μπορεί να φιλοξενεί έγγραφα από όλες της υπηρεσίες, αλλά είναι σε καλό δρόμο κι έχει συνδεθεί με το TAXISnet (πρόσφατα) για το κομμάτι της πιστοποιημένης πρόσβασης.

    10 Μαΐου 2017 στις 12:17

Σχολίασε