< Όλα τα θέματα

Ασκοπος και περιτός ο βανδαλισμός των πεύκων στο τρίγωνο Ηούς & Δωριέων

Την Δευτέρα 20-5-2019, συνεργείο ή εργολήπτης του Δήμου, προέβη σε απαράδεκτη κοπή των κλαδιών δένδρων στο τρίγωνικό χώρο πρασίνου Ηούς – Δωριέων- Γοργοποτάμου.
Τα δένδρα ήταν 36 ετών, υγιέστατα, με καλώς αναπτυγμένους κλάδους, και αποτελούσαν στολίδι για τον χώρο.
Η αποκοπή της κορυφής (καρατόμηση) του ενός και η αφαίρεση των χαμηλότερων κλάδων του άλλου, αποτελούν απαράδεκτο χειρισμό, έξω απο κάθε έννοια κηποτεχνικής Γεωπονικής και Δασοκομικής παρέμβασης.
Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του φυσικού σχήματος των δένδρων, η αισθητική απομείωση – υποβάθμιση και η εκτροπή της ισορροπίαςπου έδιναν οι αποκοπέντες κλάδοι.
Η διαπιστωση ότι παρόμοιες επεμβάσεις καρατόμησης έγιναν και στο παρελθόν σε άλλα σημεία της γειτονιάς μας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ή (διαζ) ο Δήμος είναι μακράν της τέχνης της κηποτεχνίας ή αιτήματα (εκβιαστικά) φοβίας διαφόρων ανίδεων παροικούντων την πλατεία ανάγκασαν (επέβαλλαν) την δημοτική αρχή να ψηφοθηρήσει προκειμένου να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία τους, να επιβάλλει ανεπιτρέπτως, κάκιστο χειρισμό στην αρμόδια υπηρεσία, .
Γιατί ο Δήμος απουσίαζε όταν αναπτυσόταν ο πληθυσμός της πιτυοκάμβης και δημιουργούσε αλεργίες και δερματικούς κνησμούς στους επισκέπτες του χώρου και τους κατοίκους??
Κύριοι Υπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου, πρωτίστως έχετε την υποχρέωση να αντιμετωπίσετε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο περιβάλλον, κάθε θέματος που σας υποδεικνύουν οι δημότες σας και να αξιολογείτε με σοβαρότητα την προτεραιότητα των αιτημάτων.
Σαφώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούς υπερβολικά αιτήματα. Άλωστε από την μια πλευρά ικανοποιήσατε (θεωρητικά) 3 ψήψοφόρους σας, από την άλλη δώσετε την ευκαιρία σε άλλους 50 να καταλάβουν για πόσους δείχνετε υπέρμετρο ενδιαφέρον.
Δεν σας στέλνω καμία φωτογραφία, επειδή δεν μπορώ να έχω την προηγούμενη κατάσταση. Να επισκεφθτείτε τον χώρο, να κάνετε οι ίδιοι αυτοψία (ναι, να κάνετε για 2-3 δένδρα) και αναλόγως να πράττετε στο μέλλον

Νέλλας Ηλίας

2 Διαχειριστείτε τα σχόλια

  • Ο/Η Δήμος Αγίου Δημητρίου λέει:

    Σε απάντηση του με αριθμό CA64093728 ηλεκτρονικού αιτήματος σας αναφέρουμε ότι : Τη Δευτέρα 20-5-2019 στο δημοτικό χώρο πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ηούς – Δωριέων – Γοργοποτάμου έγινε κλάδεμα στα δέντρα του χώρου. Το κλάδεμα έγινε από συνεργείο εργολάβου που συνεργάζεται με το Δήμο Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο περιοδικής συντήρησης και διαμόρφωσης της κόμης των δέντρων. Για τη συγκεκριμένη συντήρηση ελήφθησαν υπόψη: 1. το μεγάλο ύψος των δέντρων, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα πτώσης σε περίπτωση κακοκαιρίας. 2. η πυρασφάλεια του χώρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, 3. η ανάγκη καλύτερης διαμόρφωσης και ανανέωσης της κόμης των δέντρων. Τέλος, να σας ενημερώσουμε πως η μείωση και το αραίωμα της κόμης των δένδρων, μειώνει αυτόματα και την έντονη προσβολή από την πιτυοκάμπη και συντελεί στον καλύτερο αερισμό τους. Για τους λόγους αυτούς, πραγματοποιήθηκε ελαφρώς αυστηρότερο κλάδεμα, σε κάποια από τα πεύκα του χώρου. Εκ μέρους του Τμήματος Πρασίνου - Π. Παπακυριαζής, Γεωπόνος

    • Ο/Η Ηλίας Νέλλας λέει:

      Η τεκμηρίωση που προβάλετε δεν έχει καμιά επιστημονική υποστήριξη. Τα πεύκα σε αντίθεση με άλλα δένδρα, ΔΕΝ αναβλαστάνουν στην κορυφή. Κόψατε τρία (3)δένδρα στην κορυφή (τα καρατομήσατε) Οι αποκοπέντες κλάδοι προς την πλευρά της οδού Ηούς και την οδό Γοργοποτάμου αποτελούσαν αντιστήριξη (αντίβαρο) και βοηθούσαν στην μηχανική αντοχή των δένδρων . Εάν ένα δένδρο ΔΕΝ έχει ανάγκη έναν κλάδο τότε απλώς δεν τον αναπτύσει. Ποιος είστε εσείς (ο θεός??) που παρεμβαίνετε στη ισόρροπη ανάπτυξη των δένδρων παραβιάζοντας το φυσικό σχήμα τους?? Φυσικό σχήμα ενός φυτού είναι αυτό που διαμορφώνεται από το μικροκλίμα , το γεωφυσικό ανάγλυφο και την υφή του εδάφους. Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες. Όσο για την πυροπροστασία που ισχυρίζεστε ότι πράξατε, πλανάστε πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι αποκόπτοντας τα κλαδιά, κατ΄απαίτησιν ενός κομπλεξικού ανίδεου, συμβάλλετε έστω και κατ΄ελάχιστον στην αποφυγή έναυσης, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες ούτε θα περιοριστεί η ακτινοβολούμενη θερμότητα επειδή περιορίσατε κατά 1-2μ την κόμη του δένδρου. Γενικώς τα τελευταία χρόνια, όλοι οι δημοτικοί παράγοντες, (υπάλληλοι υπέυθυνοι και ανεύθυνοι, αιρετοί κλπ) διακατέχονται από υπερβολική φοβία, ενεργώντας ως καταστροφείς του πρασίνου. Θα μπορούσα να συζητήσω μια κατ΄επιλογήν αραίωση κατά 20-30% της πυκνότητας των κλάδων ενός δένδρου εφόσον αυτό δημιουργεί υψηλή αντίσταση που υπερβαίνει την τάση του υλικού. Αλλά αυτά είναι αντικείμενα που τα αντιμετωπίζετε ως λεπτομέρειες. Τα συγκεκριμένα δένδρα δεν είχαν ούτε έχουν ξερά κλαδια, υπολοιπόμενα παλαιά κουκουνάρια, ούτε τραυματισμούς, ούτε είχαν υπονομευτεί από έντομα ξυλοφάγα, ούτε οποιαδήποτε άλλη βλάβη, ήταν υγιέστατα. Η βλάβη υπήρχε μόνον στην φαντασίωση του εντολέα. Άλλα διπλανά δένδρα τα οποία έχουν ξερούς κλάδους και κουκουνάρια λόγω της υψηλής πυκνότητας του φυτευτικού συνδέσμου που είχε επιλεγεί κατά την φύτευση (τύπος αναδάσωσης εποχής 1970-80) ΔΕΝ τα αγγίξατε. Ούτε τολμήσατε να προβείτε στην αραίωση της πυκνότητας των δένδρων η οποία πλέον μετά από 36-38 χρόνια είναι επιβεβλημένο να γίνει, μετά από ειδική τεκμηρίωση προς την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Οι απαντήσεις που μου δώσατε δεν ικανοποιούν ούτε τις απορίες εξάχρονου παιδιού, δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και δεν τις αποδέχομαι. Παρακαλώ στο μέλλον να συμπεριφέρεστε με ευγένεια και φειδώ προς το πράσινο και να πάψετε να εκτελείτε παραγγελίες "κοντών ανθρώπων" που τους ενοχλεί το ύψος των δένδρων. Με τις ενέργειες σας στα δένδρα της πόλης αποδεικνύετε πως υπέρμετρα η φοβία σας έχει επηρεάσει. Νέλλας Ηλίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *